O terapie genică revoluţionară a îmbunătăţit vederea unor pacienţi cu risc de orbire Recomandat

Miercuri, 10 Octombrie 2018 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un tratament experimental bazat pe terapia genică a avut ca rezultat îmbunătăţirea vederii pacienţilor diagnosticaţi cu o afecţiune ce provoacă orbirea, relatează Press Association, citat de Agerpres.
Tehnica utilizată în cadrul unui studiu clinic revoluţionar a prevenit pierderea vederii la doisprezece dintre cei paisprezece participanţi fără complicaţii.
Vederea mai multor pacienţi s-a îmbunătăţit, iar şase dintre aceştia au reuşit să identifice peste cinci litere în cadrul testelor de vedere.
Subiecţii au fost monitorizaţi până la cinci ani. În această perioadă abilităţile vizuale s-au menţinut la doar la un sfert dintre ochii pacienţilor care nu au fost trataţi.
Toţi participanţii au fost diagnosticaţi cu o boală moştenită genetic numită coroideremie, care conduce progresiv la cecitate.
Boala, care afectează cu preponderenţă bărbaţii, este cauzată de pierderea treptată a celulelor sensibile la lumină ale ochiului.
Fiecărui pacient participant la studiul clinic i-a fost inoculat în spatele ochiului un virus inofensiv purtător al unei gene lipsă.
''Îmbunătăţirea vederii observată în cadrul rezultatelor preliminare s-au menţinut cât timp am monitorizat aceşti pacienţi şi la câţiva dintre cei care au beneficiat de injecţie, în cadrul terapiei genice, în urmă cu peste cinci ani'', a declarat Robert MacLaren de la Spitalul de Oftalmologie Oxford. ''Studiul clinic a schimbat în mod considerabil viaţa acestora'', a menţionat cercetătorul.
Studiu clinic pilot modest, descris în jurnalul ştiinţific Nature Medicine, a bătătorit calea pentru o cercetare cu o amploare mult mai mare, desfăşurată în prezent, în care sunt implicaţi peste o sută de pacienţi din nouă ţări europene şi din America de Nord.
Terapia genică este utilizată pentru tratarea afecţiunilor moştenite printr-o tehnică de reparare a ADN-ului. Metoda folosită în mod obişnuit constă în inserarea în corpul pacientului a unui virus modificat genetic ce are misiunea de a ''infecta'' organismului cu versiunea ''corectă'' a unei gene.
''Toate studiile revoluţionare sunt umerii altora. Misiunea noastră este de a finanţa cercetarea ce va stopa pierderea vederii şi suntem încântaţi că facem parte din această realizare cu beneficii imense în viitor'', a declarat dr. Neil Ebenezer, director al departamentului de cercetare din cadrul organizaţiei caritabile britanice Fight For Sight.
''Această tehnică ar putea transforma modul în care tratăm bolile şi ar putea avea o largă aplicabilitate în cazul unei game largi de afecţiuni'', a adăugat Ebenezer.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu