09 IUNIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Oscilaţiile termice dintr-un anotimp cresc rata mortalităţii
Oscilaţiile termice dintr-un anotimp cresc rata mortalităţii

Oscilaţiile termice înregistrate pe parcursul unui anotimp duc la o creştere a ratei mortalităţii oamenilor, impactul fiind proporţional cu cel al unor veri foarte călduroase sau al unor ierni deosebit de reci, susţine un studiu realizat de specialişti de la Universitatea din Harvard (SUA). Publicată în revista „Nature Climate Change”, cercetarea ştiinţifică a pus în evidenţă că temperaturile neobişnuite înregistrate între anii 2000-2008 în New England au fost asociate cu o creştere a mortalităţii în rândul persoanelor de peste 65 de ani din respectiva regiune din nord-estul SUA.

Colectivul condus de profesorul Joel Schwartz a ajuns la această concluzie după ce a examinat o serie de date provenind din Programul Naţional de Asigurări de Sănătate din SUA (MEDICARE) referitoare la cetăţeni de peste 65 de ani, precum vârstă, sex, rasă şi data de deces. Informaţiile despre 3.000 de persoane au fost analizate în raport de temperaturile atmosferice şi de oscilaţiile termice din zonele corespunzătoare anumitor coduri poştale.

Pe baza celor constatate, se estimează că schimbarea climatică ar putea afecta rata de mortalitate întrucât ar implica nivele şi variaţii de temperatură la care oamenii nu sunt adaptaţi. 

Articole înrudite