Testele experimentale împotriva virusului Ebola au rezultate promiţătoare

 
Marți, 17 Octombrie 2017 00:01
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola au fost testate cu rezultate promiţătoare, oferind protecţie pentru o perioadă de aproximativ un an împotriva febrei hemoragice, potrivit rezultatelor unui test clinic publicate recent.
Studiul, publicat în New England Journal of Medicine, a fost realizat cu participarea a 1.500 de persoane din Monrovia, capitala Liberiei.
Subiecţilor le-a fost administrat fie unul dintre cele două vaccinuri în curs de testare, fie un medicament placebo.
Primul vaccin, rVSV-ZEBOV, a fost creat de oameni de ştiinţă canadieni şi este sub licenţa laboratoarelor Merck, Sharp şi Dohme Corporation.
Cel de-al doilea, cAd3-EBOZ, a fost dezvoltat de centrul de cercetare pentru vaccinuri al Institutului naţional american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), în parteneriat cu GlaxoSmithKline.
După o lună, 84% dintre pacienţii care au primit vaccinul rVSV-ZEBOV au dezvoltat anticorpi. După un an, 80% dintre aceştia se aflau încă sub protecţia vaccinului.
În cazul celui de-al doilea vaccin, cAd3-EBOZ, 71% dintre subiecţi au dezvoltat anticorpi după o lună, iar 64% erau încă imunizaţi la finalul cercetării.
''Testul clinic a furnizat informaţii preţioase esenţiale pentru dezvoltarea acestor două potenţiale vaccinuri împotriva Ebola'', a declarat Anthony Fauci, directorul NIAID.
''Studiul demonstrează, de asemenea, că o cercetare clinică bine concepută şi etică poate fi realizată în timpul unei epidemii'', a adăugat acesta.
După administrarea vaccinului, unele persoane au resimţit ''efecte secundare minore sau moderate, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare, febră sau oboseală'', arată raportul.
Testul a fost realizat în cadrul Parteneriatul pentru cercetarea virusului Ebola în Liberia (PREVAIL), un parteneriat pentru cercetare clinică între Statele Unite şi Liberia.
Epidemia de Ebola a ucis mai mult de 11.000 de persoane în lumea întreagă, în special în Liberia, Guineea şi Sierra Leone, în perioada 2013-2016.
La ora actuală, aproximativ 15 vaccinuri sunt în curs de elaborare, pe plan mondial, împotriva Ebola, un virus foarte contagios.
Potrivit experţilor, primele vaccinuri ar putea fi aprobate până în 2018, în cadrul unui proces accelerat de reglementare.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu