25 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tratament miraculos pentru boala Parkinson
Tratament miraculos pentru boala Parkinson

Un bărbat suferind de boala Parkinson a declarat că o procedură care i-a pus capăt tremurăturilor „e ca un miracol”.
În Scoţia, în acestă lună, a avut loc pentru prima dată o talamotomie cu ultrasunete, o procedură care oferă pacienţilor cu Parkinson speranţa de a recăpăta independenţa.
Ian Keir, în vârstă de 63 de ani, a fost diagnosticat cu boala Parkinson în 2018, după doi ani de tremurături în mâna dreaptă şi incapacitatea de a gestiona sarcini zilnice.
Dar de când i-a fost executată procedura non-invazivă la Şcoala de Medicină a Universităţii din Dundee în cadrul unui studiu clinic internaţional, el poate iar să scrie şi să îşi taie singur mâncarea, făcându-l mai puţin dependent de soţia sa.
Pacientul, din Carnoustie în estul Scoţiei, a declarat: „Se simte ca un miracol. Tremurul meu a dispărut complet - e ca şi cum nu l-aş fi avut niciodată. Acum sunt capabil să fac exact ce făceam înainte.”
„Îmi pot turna singur apă, am început să scriu iarăşi, şi acum sunt capabil să fac lucruri fără să le gândesc în prealabil.”
„Eram evident puţin speriat, dar îmbunătăţirea a fost aproape imediată.”
Tremurul necontrolabil, cauzat de niveluri reduse de dopamină în creier, este un simptom al acestei boli incurabile.
Talamotomia cu ultrasunete este o procedură fără incizie care utilizează ultrasunete cu intensitate ridicată focalizate pentru a crea o leziune într-o parte a creierului cunoscută sub numele de talamus, care controlează mişcările unei persoane.
Dr. Tom Gilbertson, neurolog consultant şi conferenţiar senior onorific la Universitatea din Dundee, unul dintre cele mai avansate centre de cercetare din lume pentru Parkinson, a considerat acest moment „un punct de cotitură” pentru medicina scoţiană, relatează Sky News.


Articole înrudite