Acvarii cu căluţi de mare şi meduze la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi Recomandat

Duminică, 23 Iunie 2019 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două acvarii cilindrice de doi metri înălţime vor încânta, în curând, vizitatorii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi (Grădina Botanică). Licitaţia pentru achiziţia celor două acvarii lansată în sistemul de achiziţii publice s-a încheiat, ofertele fiind în procedură de evaluare. Valoarea estimată a achiziţiei este de 263.800 lei, investiţia fiind asigurată cu fonduri europene.

Consiliul Judeţean Galaţi a depus în 2018 proiectul "Diversificare mijloace de expunere pentru specii acvatice" în cadrul Strategiei de dezvoltare locală a zonei pescăreşti Prut-Dunăre Galaţi, în vederea obţinerii finanţării prin Programul Operaţional de Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020. Bugetul total al proiectului este de 637.245 lei (inclusiv TVA), din care valoarea finanţării nerambursabile 624.000 lei, iar valoarea cofinanţării este de 13.245 lei, reprezentând 2,078% lei.

Pe lângă cele două acvarii cilindrice, pentru expunerea câtorva specii de animale din fauna Mării Negre şi mărilor adiacente precum meduze, căluţi şi ace de mare, vor fi implementate şi echipamentele educaţionale interactive.

Acvariile publice cu meduze de la Galaţi vor fi unice în România

Proiectul vizează dotarea Secţiei Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" cu acvarii cu meduze, căluţi şi ace de mare, dar şi prezentarea de noi specii de vertebrate şi nevertebrate. În România, aceste specii nu sunt prezentate în acvariile publice, iar aducerea în atenţia vizitatorilor, reprezintă o realizare deosebită pentru Complexul Muzeal din Galaţi.

Una dintre speciile care vor fi expuse este Aurelia aurita (foto) sau meduza de apă rece, şi este compatibilă cu condiţiile de menţinere în acvariu. Căluţii de mare sunt specii ovovivipare, cu comportamente spectaculoase, atât din punct de vedere reproductiv, cât şi social sau alimentar. În ţările riverane Mării Negre, statutul de conservare diferă (specie periclitată, vulnerabilă sau puţin periclitată).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu