Al 11-lea focar de pestă în judeţul Galaţi, la Rogojeni Recomandat

Joi, 13 Septembrie 2018 16:29
Publicat în Știrea zilei

Cel de al 11-le focar de pestă porcină africană a fost confirmat în satul Rogojeni, din comuna Suceveni, şi la două microferme din afara acestuia, la o lună după ce pesta a lovit în localitatea vecină, Suceveni. Tot fără a fi făcute analizele tuturor animalelor, s-a decis uciderea preventivă a tuturor porcilor sănătoşi sau bolnavi. "Astăzi (n.r. - joi, 13 septembrie 2018) la Rogojeni este acţiunea de ucidere preventivă în urma buletinului de analiză eliberat de laboratorul acreditat de pestă porcină africană din Direcţia Sanitar Veterinară Iaşi. 85 de porci avem în evidenţe", a precizat Carmen Stroia, Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi.
Însă, din cei 85 de porci care figurau în evidenţe că ar fi în coteţe, doar şapte au mai fost găsiţi în viaţă în sat. Majoritatea localnicilor i-au tăiat demult. "Numai am porc, am avut, dar l-am tăiat, vă spun sincer. L-am tăiat când s-a întamplat la Suceveni. De Crăciun ce sa fac, tăiem iezi că am cinci, şase capre", spunea o localnică.
Gospodarii, cei care încă mai aveau porci, i-au lăsat pe veterinari să le asomeze animalele. O gospodină chiar se apucase să crească porci vietnamezi. Oamenii vor creşte păsări, dar nu prea se împacă cu ideea de a nu mai avea voie să crească porci în propriile curţi. "Pot să vă spun că de când s-a întâmplat la Suceveni, acum 40 de zile, lumea speriată a început să taie porcii, dacă vă duceţi în toate localităţile judeţului, peste tot au tăiat porcii", spunea şi Marian Mitrofan, primarul din Suceveni.
La final, la Rogojeni au fost ucişi de veterinari doar şapte porci, restul erau demult tăiaţi de oameni. La fel s-a întamplat şi acum câteva zile în localitatea Tudor Vladimirescu, unde din cei 223 porci trecuţi în evidenţe, doar 74 au mai fost de găsit. În schimb, la cele două microferme din afara satului Rogojeni au fost ucişi 30, respectiv 12 porci.
În judeţul Galaţi, până acum există 11 focare de pestă porcină africană, iar 295 de porci au fost eutanasiaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu