Cea mai mare campanie antidrog din România se desfăşoară la Galaţi

Luni, 19 Iunie 2017 15:59
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De marţi, 20 iunie, şi până duminică, 25 iunie, la Galaţi se desfăşoară cea mai mare campanie antidrog din ţară, derulată de ONG-ul CIADO (al cărui preşedinte este academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici), în parteneriat cu Primăria municipiului Galaţi, deşi, dacă luăm în consideraţie contribuţia financiară a municipalităţii gălăţene - 45.000 de euro (202.500 de lei), în comparaţie cu cea a CIADO, de 15.000 de euro - ar fi mai corect spus "o campanie a Primăriei Galaţi în parteneriat cu CIADO România".
Campania debutează marţi şi constă în distribuirea unui număr impresionant de mape (10.000) şi broşuri (60.000), dar şi în organizarea de seminarii şi conferinţe, completate cu diverse competiţii sportive şi concerte. Astfel, în perioada 20-25 iunie, în municipiul Galaţi se va desfăşura săptămâna dedicată Zilei Mondiale Antidrog, prilej cu care Primăria Galaţi în parteneriat cu CIADO România va dezvolta timp de şase zile un program complex de prevenire a consumului de droguri.
Potrivit directorului CIADO România, Gigel Lazăr, Galaţiul a fost ales pentru că dânsul este gălăţean dar şi datorită numărului mare de voluntari din oraş, alegerea oraşului de la Dunăre pentru derularea campaniei nefiind însă susţinută şi de date statistice privind consumul de droguri din judeţ. Potrivit sursei citate, în România sunt circa 900.000 de consumatori ocazionali de droguri, cu vârste între 14 şi 64 de ani, însă un număr exact nu poate fi indicat, având în vedere faptul că există destui care îşi procură diverse substanţe de pe internet.
"La 14-64 de ani sunt 900.000 de consumatori ocazionali de droguri; pe ciferele de la INS cu acel consum de 6,1%, sunt 900.000 de persoane. Le putem aprecia ca şi consumatori ocazionali de droguri, că unul a consumat o dată, de două, de trei ori. La segmentul de 16 ani, la elevi, este acel procent de 10%, iar la studenţi de 21%. Nici comisia nu riscă să dea cifre la nivel european, din motivul acesta, e foarte greu pe prevalenţă, fiind o afacere ascunsă, să o şi calculezi", a spus Gigel Lazăr. El a precizat că drogul cel mai consumat este marijuana. "În primul rând marijuana, apoi ecstasy, amfetamine, metamfetamine, în general. Cocaină mai puţin, că e mai scumpă decât aurul", a mai spus Lazăr.

Concerte, baloane, lampioane şi foc de artificii

În cadrul campaniei antidrog, timp de 6 zile, 80 de voluntari vor distribui, în intersecţiile din Ţiglina I, Micro 19, Piaţa Energiei şi la Elice, 60.000 de mape ce conţin informaţii despre simptomatologia tânărului consumator de droguri. De asemenea, în locurile indicate vor avea loc seminarii şi conferinţe ad-hoc şi se vor realiza peste 5.000 de interviuri cu locuitorii Galaţiului despre comunitate şi implicarea lor în programele comunităţii. Campania mai prevede şi organizarea de expoziţii privind implicarea tinerilor în programul naţional ”Tinerii şi propriile lor valori”.
De asemenea, va fi organizat şi Festivalul urban-Street GALFEST, care va include concursuri de basket 3X3 (aflat în programul FIBA), de fotbal 4X4 şi de skateboarding /role.
Totodată, în perioada 23-25 iunie, pe platoul din faţa Sălii Sporturilor vor avea loc spectacole pentru copii, evenimente culturale şi artistice, concerte în aer liber susţinute de artişti precum Lidia Buble (vineri, 23 iunie, de la ora 21.00), Alex Velea (24 iunie, ora 21.00-22.00) sau Maxim (25 iunie, de la ora 21.00), street food festival cu produse reprezentative din bucătăria internaţională. Totodată, vineri, pe 23 iunie, de la ora 22.00, din faţa Sălii Sporturilor se vor lansa 1.000 de baloane cu heliu, iar sâmbătă, 24 iunie, de la ora 22.15, se vor lansa peste 1.000 de lampioane, urmând ca în ultima seară, duminică, de la ora 22.00, să aibă loc un impresionant foc de artificii.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu