29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În perioada 15-17 iunie 2012 a avut loc la Beykoz (o suburbie a Istanbulului, în partea asiatică a oraşului), Turcia, Campionatul Balcanic de Badminton pentru Juniori III, la care Galaţiul a fost reprezentat prin doi sportivi de la CS Siderurgistul Galaţi: Cosmin Hâncu şi Brice Chiriac. „După un drum lung şi obositor am avut surpriza unei cazări sub orice standard, organizatorii turci au aşezat în două camere delegaţia noastră: într-o cameră fetele şi în altă cameră, băieţii împreună cu antrenorii, mulţi dormind pe saltele aşezate pe jos!. Situaţia s-a remediat în ultima seară (!), când delegaţia a fost mutată la alt hotel, unde condiţiile au fost decente. Mutarea a fost făcută în momentul în care se desfăşurau meciuri importante, prejudiciind astfel în mod clar sportivii români. Doar România şi Grecia au beneficiat de această «ospitalitate»”, ne-a povestit antrenorul gălăţean Dorel Badiu. Chiar şi în aceste condiţii, echipa României a lăsat o impresie foarte bună, reuşind să termine competiţia pe locul II, principalul realizator fiind gălăţeanul Cosmin Hâncu, care până în finală a câştigat toate jocurile. La competiţia pe echipe au participat: Turcia, Bulgaria, România, Grecia, Serbia, Moldova, Macedonia. Rezultatele înregistrate: 5-0 cu Serbia, 5-0 cu Grecia, 3-1 cu Bulgaria (semifinală), 0-3 cu Turcia (finala).
Singur împotriva tuturor
În turneul individual, practic, sportivii noştri nu au avut nicio şansă să prindă finalele, „tragerea la sorţi” fiind „dirijată" de oficialii competiţiei în aşa fel încât să nu se producă vreo „încurcătură". În plus, oficialii turci nu au respectat Regulamentul Balcanic, care prevede că ţara gazdă poate introduce maxim şase jucători în probele de simplu (la băieţi au înscris 11 jucători!). Dar şi aşa, Cosmin Hâncu a reuşit locul III la dublu băieţi (împreună cu Alexandru Muscalu - CS Berceni Prahova), după o semifinală foarte strânsă în compania unui dublu din Turcia care, de altfel, a şi câştigat competiţia. La proba de simplu, Cosmin a pierdut foarte greu în 3 seturi (ultimul la 18), meci care s-a desfăşurat în perioada în care delegaţia României se muta la alt hotel. „Din câte am înţeles de la conducătorul delegaţiei României, secretarul general al FR Badminton, condiţiile de cazare nepotrivite s-ar fi datorat unei ameninţări de atentat la hotelul unde din întâmplare era cazată şi delegaţia noastră. Per ansamblu, rezultatele sunt foarte bune, având în vedere că Turcia de câţiva ani se situează între primele 5-6 forţe ale Europei la nivel de juniori. Până la urmă, diferenţa între bugetele celor două federaţii din Turcia şi România spune totul, ei 6 milioane euro, noi 100 mii euro”, a concluzionat Dorel Badiu, membru în Biroul Federal şi preşedintele Comisiei de competiţii şi legitimări.
În săptămânile care urmează, sportivii de la CS Siderurgistul vor bifa două turnee externe. Începând cu 23 iunie la Waghausell, în Germania, debutează un turneu foarte puternic, unde an de an vin cei mai buni sportivi din peste 20 ţări. La acest turneu vor participa, la categoria U13: Călin Irina, Askari Daria, Andrei Cosmin şi Costandache Ştefan. Apoi va fi rândul celor de la U17 să participe la un puternic turneu pe echipe, care se organizează de 32 de ani la Pressbaum, lângă Viena. Acolo vor merge, după ce vor scăpa de examenele naţionale ale clasei a VIII-a, Niţu Miruna, Niţu David, Rusu Radu, Simionescu Cătălina, Panfil Cosmin.


Articole înrudite