19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Șobolan mort găsit în "Cămara Noastră" - VIDEO
Șobolan mort găsit în "Cămara Noastră" - VIDEO

ANPC verifică dacă produsele comercializate sub branduri proprii, românești, ale marilor magazine sunt într-adevăr autohtone.
Începând cu primele zile ale anului 2024, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a început derularea unei ample campanii de verificare a modului în care brandurile proprii, declarate a fi românești, ale marilor lanțuri de magazine, respectă exigențele impuse de brandul ales și de semnificația acestuia.
Acțiunile de control au început cu "Gusturi românești", brand propriu al lanțului de magazine Mega Image și "Cămara Noastră – Poftă de România", care aparține lanțului de retail Lidl.
După desfășurarea controlului în cadrul magazinelor marilor retaileri, verificările comisarilor ANPC continuă, mergând pe lanțul de distribuție, până la locațiile în care articolele comercializate sub aceste mărci au fost produse.
Scopul campaniei este acela de a se putea certifica folosirea exclusivă a ingredientelor românești la realizarea acestor produse, comercializate sub branduri cu încărcătură emoțională națională, și la care se folosesc rețete binecunoscute și apreciate de către români.
Astfel, comisarii ANPC au verificat, până în acest moment, operatorul economic producător al produselor de patiserie comercializate sub marca "Cămara Noastră – Poftă de România", respectiv SC Patisgal SRL, din Galați.
Pentru abaterile de la legislația în vigoare, echipele de control au aplicat următoarele sancțiuni:
• 2 amenzi contraventionale în valoare totală de 15.000 lei
• un avertisment
• oprirea temporară a prestării de servicii în secția de producție patiserie
• propunerea măsurii de încetare a practicii comerciale incorecte
• propunerea măsurii de închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.
"Cine nu are în cămară un șoricel, poate lua din "cămara noastră". Adevărată poftă de România! Cred că l-au ucis fursecurile "limbă de pisică"! Dacă nu ar fi tragic, ar putea fi chiar comic! Mă întreb dacă măcar defunctul șobolan este românesc?! Poftă de România!" – Horia Constatinescu, președintele ANPC.
Principalele deficiențe constatate au fost:
- utilizarea unor spații neigienizate, în care s-a semnalat prezența rozătoarelor moarte și a pânzelor de păianjen
- folosirea unor agregate frigorifice deteriorate, cu rugină, chedere neigienizate și rupte, cu depuneri de mucegai pe ventilatoare
- utilizarea unor materii prime cu data durabilității minimale depășită sau fără elemente de identificare
- folosirea unor practici comerciale incorecte prin neînscrierea pe ambalajul unor produse a tuturor ingredientelor utilizate la fabricație (ex.: uleiuri vegetale parțial hidrogenate de palmier și shea).
Verificările vor continua și în perioada următoare. VEZI VIDEO, mai jos! 👇

  • Galerie Video:
    • Video File:

Articole înrudite