Cultul Eroilor Galaţi împlineşte 30 de ani. Adunare festivă joi, 19 mai Recomandat

Miercuri, 18 Mai 2022 13:14
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Biroul Executiv al Filialei Judeţene Galaţi „Gl. Alexandru Cernat” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” organizează în data de 19 mai 2022, între orele 11.00 şi 13.00, la sediul din Cercul Militar Galaţi, str. Eroilor nr. 40, adunarea festivă cu prilejul Zilei Eroilor – 02 iunie 2022 şi aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea filialei.
Programul adunării cuprinde în prima parte evocarea istorică a Zilei eroilor, a înfiinţării şi evoluţiei Asociaţiei şi Filialei, simultan cu proiectarea unei prezentări video a acestora, mesaje de la invitaţi, acordarea de distincţii şi diplome fondatorilor şi celor mai activi membri, precum şi colaboratorilor din alte structuri asociative şi unele instituţii gălăţene, în semn de preţuire pentru colaborarea din ultimii ani.
Se vor prezenta şi principalele priorităţi şi obiective ale conducerii Filialei în anul 2022 şi în perspectivă, două cărţi cu tematică eroică, o Monografie a operelor comemorative de război din judeţul Galaţi, un invitat veteran din Republica Moldova în Anul Recunoştinţei faţă de veteranii şi eroii războiului nistrean de acum 30 de ani.
Vor fi prezenţi ca invitaţi reprezentanţi din conducerea centrală a ANCERM şi filiale vecine, autorităţi şi instituţii publice, asociaţii colaboratoare.

Istoria Cultului Eroilor Galaţi

"După Revoluţia din 1989, ecoul Comitetului de iniţiativă din Bucureşti pentru constituirea «Comitetului Naţional pentru Restaurarea şi Îngrijirea Monumentelor şi Cimitirelor Eroilor» (C.N.R.Î.M.C.E.), care a primit personalitate juridică prin Hotărârea Judecătoriei S 1 Bucureşti cu nr. 664, din data de 19.11.1991, s-a resimţit şi la Galaţi. În martie 1992 s-a constituit un Comitet de iniţiativă pentru înfiinţarea Organizaţiei Judeţene Galaţi condus de lt.col.(r) Gheorghe Lipan, Comitet care a fost împuternicit să organizeze constituirea conform metodologiei primite de la Bucureşti.
De la înfiinţare, Comitetul Naţional a preluat obiectivele şi activităţile Societăţii «Mormintele Eroilor Căzuţi în Război» înfiinţată în septembrie 1919, redenumită Aşezământul Naţional «Regina Maria» pentru Cultul Eroilor în 1940, care a funcţionat până în anul 1948. Comitetul şi-a desfăşurat activitatea sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale şi al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. În toate judeţele ţării s-au înfiinţat comitete judeţene, municipale, orăşeneşti, comunale şi săteşti. Cu prilejul celei de a treia Conferinţe Naţionale a Comitetului, în ziua de 28 noiembrie 1997 s-a hotărât schimbarea denumirii C.N.R.Î.M.C.E. în Asociaţia Naţională «Cultul Eroilor». De asemenea, s-a hotărât reluarea tradiţiei interbelice, de editare a revistei «România Eroică», care a devenit organul de presă al Asociaţiei Naţionale «Cultul Eroilor».
Prin Hotărârea Guvernului României nr. 698, înregistrată în Monitorul Oficial nr. 619 din 19 august 2014, A.N.C.E. «Regina Maria» a primit statutul de utilitate publică.
Pentru a asigura un cadru legal activităţii, ANCERM a propus legiuitorului – Parlamentul României proiectul care a devenit Legea nr. 379/30.09.2003, în baza căruia s-a înfiinţat apoi Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, ca departament în structura M.Ap.N.
Filiala Judeţeană Galaţi ANCERM s-a înfiinţat în aprilie 1992 şi a obţinut personalitate juridică proprie prin Hotărâre Judecătorească şi a fost înscrisă în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor la Judecătoria Galaţi în 2016, iar din 2019 are Statut propriu. Ultima adunare generală de alegeri a avut loc pe 14.04.2021, noile organe de conducere fiind înregistrate la Judecătoria Galaţi prin Încheierea  nr. 378/29.06.2021, pentru un mandat de 4 ani.
Adunarea festivă din 19 mai 2022, dedicată Zilei Eroilor şi celei de-a 30-a aniversări de la înfiinţarea Filialei, va prilejui ocazia unei mai bune cunoaşteri a scopului şi obiectivelor asociaţiei şi filialei, precum şi a activităţii la nivelul judeţului Galaţi, în care putem găsi forme de colaborare", precizează, prin intermediul unui comunicat de presă, Preşedintele Filialei, Comandor(r) Constantin Asofronie (foto ↑).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu