25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum ne îngrijim câinele iarna
Cum ne îngrijim câinele iarna
Atunci când zilele geroase de iarnă sunt dificile pentru oameni, câinilor le este şi mai greu, mai ales dacă aceştia îşi petrec timpul afară, în curte. În timpul iernii, acestora trebuie să le acordăm o atenţie mai mare decât de obicei. Un lucru deosebit de important este asigurarea unei cuşti călduroase, pentru a evita apariţia problemelor de sănătate. Aceasta trebuie căptuşită cu un material izolator sau cu paie (în cazul în care nu găsim altceva), pentru a împiedica pătrunderea frigului şi a vântului. Aici stăpânul îşi poate da seama şi dacă mărimea cuştii este pe măsura animalului - dacă proporţia este ideală, animalul îşi poate încălzi culcuşul pe durata întregii nopţi.
De asemenea, trebuie să avem grijă şi la alimentaţie, un factor care trebuie şi acesta luat în considerare iarna. Pentru a-şi menţine temperatura corpului, animalele au nevoie de mai multă energie, de aceea este necesar să aibă parte de hrană bogată în calorii. Dacă animalul stă afară, e indicat să avem grijă să nu îngheţe apa şi să o schimbăm cât putem de des.
În zilele cu multă zăpadă, este bine ca, din când în când, să verificăm lăbuţele animalelor. Acestea necesită o atenţie deosebită deoarece pernuţele sunt sensibile la sarea aplicată pe drumuri pentru a împiedica îngheţul. De aceea putem observa adesea câini şchiopătând sau lingându-şi lăbuţele. Înainte de a ne scoate căţelul la plimbare, e bine să aplicăm pe lăbuţe o cremă protectoare, iar în momentul în care ajungem acasa, să îi ştergem picioruşele cu o cârpă îmbibată în apă călduţă.
Atunci când este ger, şi căţeii pot suferi de degerături. Într-o vreme foarte rece, umedă şi cu vânt puternic, termoreglarea organismului animalului poate suferi schimbări, ceea ce poate duce la o răcire generală a corpului. Drept urmare, temperatura interioară a corpului scade, iar acesta poate muri. Vremea rece poate afecta părţi ale corpului mai expuse, precum nasul, urechile, coada, cauzând degerarea acestora. În aceste cazuri, trebuie să mergem neapărat la medicul veterinar.


Articole înrudite