13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
SP Ecosal: Puncte verzi de colectare destinate în exclusivitate persoanelor fizice
SP Ecosal: Puncte verzi de colectare destinate în exclusivitate persoanelor fizice

Pentru a preveni abandonul deşeurilor, Serviciul Public Ecosal vine în sprijinul locuitorilor municipiului şi reaminteşte de existenţa a două puncte verzi de colectare destinate în exclusivitate persoanelor fizice, unde cetăţenii le pot depune, prin aport voluntar.
Punctele sunt situate după cum urmează: unul în Micro 13B - strada Drumul Viilor, nr. 1, celălalt pe strada Etna, nr. 29, unde pot fi predate deşeuri reciclabile (ambalaje plastic, hârtie/carton, sticlă, metal), deşeuri electrice şi electronice (aparate electrocasnice, becuri, neoane), deşeuri voluminoase, deşeuri vegetale (rezultate din întreţinerea grădinilor), uleiul alimentar uzat rezultat din consumul casnic şi deşeuri de moloz rezultate din amenajarea locuinţelor în limita a 2 mc/an.
Deşeurile rezultate în urma amenajării locuinţei pot fi transportate la punctele menţionate anterior, iar în cazul în care persoana nu dispune de mijloc de transport poate suna la dispecerat, la numărul de telefon 0236/312.282 şi putem oferi acest serviciu contracost.

Programul celor două puncte verzi este următorul:
1. Punct verde Micro 13B
Adresa: Str. Drumul Viilor, nr. 1
Program:
Luni - Sâmbătă, ora 08.00 - 16.00
Duminică, ora 08.00 - 12.00
2. Punct verde Etna
Adresa: Str. Etna, nr. 29
Program: Luni - Vineri, ora 08.00 - 16.00.

Câteva reguli ce trebuie respectate pentru acceptarea deşeurilor la aceste centre:
1. Crengile trebuie să fie tăiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate în mănunchi, iar frunzele şi iarba trebuie să fie depozitate în saci.
2. Deşeurile voluminoase de uz casnic, precum piesele de mobilier, trebuie demontate sau dezasamblate.
3. Deşeurile din construcţii provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora, care sunt acceptate: amestecuri de beton, cărămizi, ţigle şi obiecte sanitare ceramice. Acestea trebuie depozitate în saci rezistenţi precum cei de rafie. Deşeurile din construcţii care se pot depune exclud cele precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică. Sacii care vor conţine deşeurilor menţionate anterior nu vor fi primiţi de centre.
4. Cartonul provenit de la ambalaje trebuie să fie curat, uscat, pliat, turtit sau strivit pentru a ocupa un volum cât mai mic.
5. Uleiul alimentar uzat rezultat din consumul casnic trebuie strecurat pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare, pus în recipiente de plastic (pet-uri) bine închise pentru a evita scurgerile accidentale nedorite.
Este foarte important evitarea amestecării uleiului uzat cu apă, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deşeuri, deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat, prin urmare nu va fi acceptat la punctul de colectare.
6. Pentru depunerea deşeurilor este necesară prezentarea unui document de identitate în vederea verificării cantităţilor maxime permise.
Abandonul şi eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate, în acest scop, este interzisă şi constituie contravenţie care se sancţionează conform prevederilor OUG 92/2021.


Articole înrudite