14 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
10.000 lei la hectar, ajutor de stat propus pentru producătorii de căpşune
10.000 lei la hectar, ajutor de stat propus pentru producătorii de căpşune

Fermierii care au mizează pe culturi de căpşune ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, cu condiţia să nu depăşească suma totală de 100.000 lei, potrivit unui proiectde lege care prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru aceşti producători.
Beneficiarii schemei vor fi persoanele fiziee autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care sunt înregistrate şi autorizate potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, persoanele juridice, cooperativele agricole înfiinţate, organizate şi care funcţionează potrivit Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, respectiv grupurile sau organizaţiile de producători.
Producătorii sunt eligibili în măsura în care cultivă căpşune pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 ha inclusiv şi/sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp inclusiv, obţin o producţie de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializează cel puţin 3.000 kg/ha din producţie până la data de 1 noiembrie a anului în curs.
Valoarea ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 10.000 lei/ha, fără ca această sumă să depăşească 100.000 lei. Ajutorul de stat se va acorda pe o perioadă de 3 ani, pentru producţia autohtonă, şi o singură dată pe an, conform proiectului.
Potrivit datelor menţionate în proiect, în anul 2021, la nivelul întregii ţării s-au înfiinţat culturi de căpşune pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha, iar proiectul ar urma să stimuleze producţia acestor fructe.


Articole înrudite