Bugetul pentru 2017 nu prevede fonduri pentru sporul de risc şi suprasolicitare

 
Vineri, 10 Martie 2017 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Construcţia bugetară pentru anul 2017 nu prevede fonduri care să susţină acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică până la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 25% din salariul de bază, de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenţi, însă, în cazul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, se vor lua măsurile necesare, precizează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat de presă.
Fiscul menţionează, totodată, că, în ciuda acestei situaţii, conducerea ANAF a apreciat necesitatea menţinerii acestui spor în cuantum de 5% din salariul de bază pentru inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, precum şi a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%.
"În construcţia bugetară pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care să susţină acordarea sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenţi. Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuţia anului 2016. Menţionăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce priveşte modificarea procentului sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune", se arată în comunicatul citat.
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a criticat iniţiativa Guvernului de a diminua sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru angajaţii structurii Antifraudă de la 25% la 5%, susţinând că riscul în combaterea şi impunerea disciplinei economico-financiare a crescut.
"Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, SNFP, organizaţie sindicală care reprezintă funcţionari publici şi personal contractual de la nivelul administraţiei publice centrale şi locale, critică iniţiativa Guvernului de a diminua sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru angajaţii structurii Antifraudă de la cuantumul de 25%, cât este prevăzut în prezent, la un cuantum de 5%, având în vedere că riscul în combaterea şi impunerea disciplinei economico-financiare a crescut, nejustificându-se astfel sub nicio formă diminuarea acestui spor", se menţionează în comunicat.
Totodată, SNFP solicită extinderea aplicării sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi pentru celelalte instituţii cu atribuţii de control şi executare, respectiv, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Protecţia Consumatorului, Inspecţia Muncii, Garda Naţională de Mediu, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) etc.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu