22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comisia Europeană se așteaptă la o recoltă mai mică de grâu, dar la exporturi record
Comisia Europeană se așteaptă la o recoltă mai mică de grâu, dar la exporturi record

Comisia Europeană și-a revizuit recent estimările cu privire la producția de grâu a blocului comunitar în sezonul 2022/2023, dar și-a menținut prognozele anterioare referitoare la exporturile record de grâu în sezonul care tocmai a început, transmite Reuters.
Conform celor mai recente date, Comisia Europeană estimează că producția de grâu a Uniunii Europene va fi de 125 milioane de tone în 2022/2023, mai mică decât cele 130,4 milioane de tone preconizate în urmă cu o lună și sub producția de 130,1 milioane de tone prognozată pentru sezonul 2021/2022. Fără a oferi alte detalii, Executivul comunitar a informat că a decis să își revizuiască în jos estimările privind producția de grâu în mai multe țări, inclusiv Franța, Polonia, România și Spania.
Și alte firme care fac prognoze cu privire la producția agricolă și-au revizuit estimările cu privire la recolta de grâu a Uniunii Europene după seceta și valurile de căldură din ultima perioadă.
Cu toate acestea, Comisia Europeană și-a menținut neschimbate estimările conform cărora în 2022/2023 exporturile de grâu ale UE se vor ridica la 38 milioane de tone, ceea ce ar fi un nivel record pentru blocul comunitar, cu mult peste exporturile de 30 de milioane de tone estimate pentru sezonul 2021/2022.
Traderii și analiștii se așteaptă și ei la o cerere puternică pentru grâu din UE în sezonul 2022/2023, care a început la 1 iulie, având în vedere invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile care au perturbat comerțul cu cereale din regiunea Mării Negre.
Comisia Europeană și-a revizuit, ușor, și estimările pentru alte culturi. De exemplu, producția de porumb a UE este preconizată la 71,7 milioane de tone, față de 72,5 milioane de tone cât estima Comisia Europeană în urmă cu o lună, în timp ce prognozele referitoare la producția de orz au fost revizuite până la 52,2 milioane de tone, de la 52,3 milioane de tone.
La rapiță, Comisia Europeană și-a revizuit estimările privind producția în sezonul 2022/2023, până la 17,9 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone.
În ceea ce privește estimările cu privire la importurile de cereale ale UE, Executivul comunitar și-a majorat previziunile cu privire la importurile de porumb, cu două milioane de tone, până la 15 milioane de tone. În pofida revizuirii, importurile de porumb ale UE ar urma să fie mai mici în 2022/2023 față de cele de 16,5 milioane de tone estimate a fi importate în 2021/2022.
De asemenea, Comisia și-a îmbunătățit estimările cu privire la importurile UE de ulei de floarea soarelui în 2022/2023 până la două milioane de tone, de la 1,5 milioane de tone.
Estimările Comisiei Europene arată că Executivul comunitar se așteaptă la livrări constante de ulei de floarea soarelui din Ucraina, cel mai mare exportator mondial pentru acest produs, în pofida închiderii porturilor de la Marea Neagră, care a afectat capacitatea Ucrainei de a exporta produse agricole. (sursa Agerpres)


Articole înrudite