Cum se restituie taxa de poluare pentru maşini

 
Luni, 21 Septembrie 2015 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A fost publicată în monitorul oficial ordonanţa pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Cele mai importante prevederi ale actului normativ menţionat se referă la faptul că acei contribuabili care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent, în termenul de prescripţie prevăzut de O.G. nr.92/2003. Sumele respective, precum şi dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi data restituirii acesteia se achită către contribuabili pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora, iar plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de organul fiscal competent. 

Sumele care urmează să fie restituite contribuabililor, precum şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale se actualizează cu indicele preţurilor de consum publicat pe portalul Institutului Naţional de Statistică la data emiterii deciziei de restituire.

Cererile de restituire se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrarea cererii, prin decizie care se comunică persoanei interesate în termen de maximum 10 zile de la emitere.

Procedura de efectuare a plăţii sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale va fi stabilită prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care va fi emis în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanţei, respectiv 3 septembrie 2015. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu