18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO: Noi monede din aur şi argint lansate de BNR
FOTO: Noi monede din aur şi argint lansate de BNR

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 29 mai 2023, Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur şi o monedă din argint cu tema 175 de ani de la Revoluţia Română din 1848.
Caracteristicile monedelor sunt următoarele: Metal: Aur/Argint; Valoare nominală: 100 lei/10 lei; Titlu: 900‰/999‰; Formă: rotundă/rotundă; Diametru: 21 mm/37 mm; Greutate: 6,452 g/31,103 g; Grosime la chenar: -/-; Cant: zimţat/zimţat; Calitate: proof/proof.
Aversul monedei din aur redă monumentul Eroilor Pompieri din Bucureşti, stema României, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „100 LEI” şi anul de emisiune „2023”.
Aversul monedei din argint redă monumentul Eroilor Pompieri din Bucureşti, stema României, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2023”.
Reversul comun al monedelor din aur şi argint prezintă portretele şi numele revoluţionarilor paşoptişti Avram Iancu, Nicolae Bălcescu şi Mihail Kogălniceanu şi inscripţiile „REVOLUTIA ROMANA” şi „1848”.
Monedele din aur şi argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese, iar pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 3.100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate, iar pentru moneda din argint este de 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.
Monedele din aur şi argint cu tema 175 de ani de la Revoluţia Română din 1848 au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Informaţii cu privire la achiziţia monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naţionale a României, secţiunea Numismatica: http://www.bnr.ro/Numismatica-726.aspx, potrivit BNR.

FOTO mai jos!


Articole înrudite