La ce preţ a ajuns metrul cub de lemn în judeţul Galaţi?

Joi, 14 Noiembrie 2019 16:28
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Odata cu apropierea frigului, una dintre preocupările pe care o au foarte mulţi oameni din mediul rural este cea legată de procurarea de lemn pentru încălzirea pe timpul iernii. Şi în judeţul Galaţi se poate observa că pe multe site-uri de anunţuri se găsesc persoane fizice sau juridice care comercializeaza lemne de foc. În acest sens, Quickshop.ro a realizat o cercetare de piaţă cu privire la preţul în judetul Galaţi a metrului cub de lemn, şi a ajuns la niste concluzii foarte interesante. La nivelul judeţului Galaţi, preţul lemnelor de foc poate varia între 250 si 450 de lei, în funcţie de tipul de lemn. 

Fondul forestier naţional ocupa, la sfârşitul anului 2018, o suprafaţă de 6.583.065 hectare, care reprezenta 27,6 % din suprafaţa ţării. Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2018, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2017, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,3%, datorată în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, conform Legii nr. 46/2008 – Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare. În judeţul Galaţi, suprafaţa fondului forestier la sfârşitul anului 2018 era de 37.225  hectare.

În anul 2018, s-au recoltat 19462 mii metri cubi (volum brut) de lemn la nivel national, cu   mii metri cubi mai mult faţă de anul 2017. Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 36,6% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 33,8%, stejarul 10,5%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc.) 7,8%.  La nivelul judeţului Galaţi, situaţia speciilor este următoarea: Numărul hectarelor de răşinoase era de 133, în timp ce, cel al foioaselor era de 35.326 hectare.

Cercetarea referitoare la preţul metrului cub poate fi strâns legată de vânzările de centrale termice, unde la nivel naţional se observă o creştere a numărului total de centrale termice vândute cu peste 200.000 de bucăţ faţă de anul trecut. Din totalul de 200.000 de centrale vândute, peste 50% din vânzări se datorează înlocuirilor. Înlocuirea centralelor poate avea cauze multiple, printre acestea principale fiind: vechimea centralei, dorinţa proprietarilor de a avea un control mult mai bun asupra cheltuielilor aferente încălzirii sau mai nou conectivitatea inteligentă. 

"Fiind unul dintre cei mai mari retaileri naţionali de centrale termice, termostate, calorifere, panouri solare, sisteme de încălzire în pardoseală, aer condiţionat, pompe de căldură, sanitare, etc. putem observa şi analiza unele trend-uri şi evoluţii ale vânzărilor în diferite judeţe. Astfel, am observat că la nivelul judeţului Galaţi creşterea vănzărilor de centrale termice pe site-ul www.quickshop.ro este de 26,8% faţă de perioada similară a anului trecut” au declarat reprezentanţii Quickshop. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu