18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul Finanţelor despre erorile e-Factura: Utilizatorii şi sistemele de facturare terţe sunt de vină
Ministrul Finanţelor despre erorile e-Factura: Utilizatorii şi sistemele de facturare terţe sunt de vină

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, susuţine că sistemul e-Factura nu are probleme de funcţionare ci că, după ce în sistem au fost trimise peste 4,2 milioane de facturi, a observat că sunt 3 greşeli pe care le fac mulţi utilizatori şi care le provoacă probleme.
Boloş a spus la Digi24 că a vorbit deja cu echipa tehnică pentru a rezolva una dintre acestea.
„Modulul e-Factura nu are probleme de functionalitate. Funcţionează fără niciun fel de întrerupere. Numărul facturilor, actualizat, a depăşit astăzi 4,2 milioane. Avem o valoare a facturilor înregistrate de 19 miliarde de lei. E un lucru extraordinar de bun pentru ţară”, a declarat ministrul.
Acesta a subliniat care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac de obicei utilizatorii acestui modul.
„S-au remarcat 3 tipuri de greşeli pe care frecvent le fac utilizatorii. După ce au apăsat „Trimite”, nu aşteaptă ca factura electronică să fie trimisă şi tot apasă de nenumărate ori, iar din această cauză apare în sistem emisă de mai multe ori factura electronică. A doua: ca să corecteze codul fiscal, trebuie să facă factură de stornare. Această chestiune care ţine de stornare şi de numărul mare de stornări e destul de neconfortabilă. Trebuie să înţeleagă utilizatorii că o factură încărcată în sistem rămâne acolo şi se contabilizează la TVA, pe care urmează fie să-l deducă sau să-l colecteze. A treia chestiune: sistemele informatice terţe, cele prin care se asigură transmiterea în modulul e-Factura, sistemele informatice proprii, acelea de multe ori, la interoperabilitatea cu e-Factura, pot da erori”, a explicat ministrul.
El a vorbit şi despre măsurile pe care vor să le ia autorităţile pentru a-i ajuta pe utilizatori.
„În momentul în care vor apăsa „Trimite” de mai multe ori şi este acelaşi exemplar de factură, să-l respingem şi să nu ajungem cu această încărcare repetată. Azi am avut discuţii cu colegii pe partea tehnică şi am hotărât să anulăm trimiterile repetate din greşeala utilizatorului, ca să nu ajungem în situaţia în care avem facturi încărcate în repetate rânduri”, a spus Boloş.
Ministrul a spus că nu există posibilitatea ca firmele neplătitoare de TVA să fie exceptate de la acest sistem. „Suntem a 4-a ţară care a primit dreptul de a implementa modulul e-Factura din considerentul evaziunii fiscale ridicate şi al situării ţării într-un clasament nu chiar onorabil. Nu există astfel de excepţii. Decizia Comisiei Europene nu permite asta. E-Factura are o serie de implicaţii ulterioare. Intenţionăm ca de la 1 iulie decontul de TVA să fie precompletat şi să fie trimis la contribuabili în SPV (Spaţiul Privat Virtual), astfel încât să punem în format digital şi acest decont foarte important”, a mai spus Boloş.

Tag-uri:

Articole înrudite