Prima Maşină porneşte greu

 
Luni, 13 Iulie 2015 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Programul Prima Maşină a fost lansat în luna martie a acestui an. De atunci şi până în prezent, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat doar 50 de garanţii. Dacă la sfârşitul lunii martie au fost acordate doar patru garanţii pentru achiziţia de maşini prin programul Prima Maşină, până în prezent numărul acestora a fost de doar 50. Un număr destul de mic faţă de estimările iniţiale ale autorităţilor. Fostul ministrul al Economiei, Constantin Niţă, declara anul trecut în luna octombrie că proiectul va genera vânzarea a 20.000 de unităţi anual.  

De la demarare până în prezent, în cadrul programului Prima maşină au fost acordate peste 50 de garanţii pentru achiziţionarea unui autoturism nou, valoarea medie a unei garanţii fiind de circa 17.000 lei. 

Persoanele fizice pot achiziţiona un autoturism nou prin contractarea de credite garantate de stat în procent de maxim 50%, costul finanţării având o marjă maximă de 3% peste indicele ROBOR la 6 luni (ROBOR 6M), potrivit Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.

Pot beneficia de avantajele programului persoanele care la data solicitării creditului, au vârsta minimă de 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu şi care nu au mai deţinut în proprietate un autoturism nou, nu înregistreză restanţe la plata altor credite bancare şi nu au obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat.

Potenţialii beneficiari trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie al autoturismului, care va fi asigurat printr-o poliţă de asigurare de tip CASCO, pe toată durata de valabilitate a garanţiei.

Finanţatorii înscrişi în program sunt BCR, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, ING Bank, RCI Leasing România IFN, Porsche Bank România, CREDITCOOP, IFN Comsig Leasing S.A., Mercedes-Benz Leasing IFN S.A., Banca Românească, Banca Transilvania şi Intesa SanPaolo Bank.

Programul Prima Maşină a primit în baza HG nr. 81/2015, un plafon de 350 milioane lei pentru anul 2015, în vederea emiterii de garanţii pentru achiziţionarea de autoturisme noi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu