25 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scumpiri la pompă: Accizele la benzină şi motorină majorate cu 50%, de la 1 iulie
Scumpiri la pompă: Accizele la benzină şi motorină majorate cu 50%, de la 1 iulie

Benzina şi motorina vor costa mai mult cu cel puţin 40 de bani pe litru de la 1 iulie 2024, când se va aplica o nouă creştere cu 50% a accizei la carburanţi. Scumpirea vine după ce, la 1 ianuarie acciza a fost şi atunci majorată, iar carburanţii s-au scumpit cu mai bine de 20 de bani pe litru. 

În acest moment, pentru un litru de benzină sau de motorină, românii plătesc, în funcţie de zona ţării şi de staţiile la care alimentează, circa 7 lei. Între benzină şi motorină diferenţa este foarte mică, de câţiva bani. În schimb, în ceea ce priveşte sortimentele premium vorbim despre preţuri mult mai mari. 

În România, din preţul final (la pompă) al litrului de carburant, peste jumătate este reprezentat de accize şi TVA.

Media ponderată a preţului benzinei în cele 27 de state ale Uniunii Europene este de 1,77 euro pe litru, în timp ce media ponderată a preţurilor motorinei este de 1,64 euro pe litru. Cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană este în Bulgaria, unde un litru costă 1,3 euro. Urmează Malta, cu 1,34 euro pe litru, Slovenia - 1,4 euro pe litru. La polul opus, cea mai scumpă benzină din UE este în Danermarca, unde preţul depăşeşte 2 euro pe litru. Urmează Finlanda şi Franţa, cu 1,96 euro pe litru şi Grecia cu 1,94 euro pe litru.


Articole înrudite