25 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministerul Finanţelor lansează o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populaţie
Ministerul Finanţelor lansează o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populaţie

Ministerul Finanţelor lansează marţi, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populaţie. Astfel, între 18-28 iunie 2024, Ministerul Finanţelor şi „Morning Glory cu Răzvan Exarhu", Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti lansează a treia ediţie din acest an a Programului de titluri de stat FIDELIS. Şi în această nouă emisiune de titluri de stat, donatorii de sânge sunt principalii beneficiari ai celei mai bune dobânzi.  
„Recurenţa cu care investitorii revin către emisiunile de titluri de stat, odată ce scadenţele anterioare au ajuns la maturitate, ne-a făcut să lansăm o nouă ediţie faţă de cele stabilite iniţial. Emisiunile de titluri de stat FIDELIS au reuşit să consolideze un instrument financiar devenit indispensabil pentru românii ce caută forme de investiţii cu risc minim. Mă bucur că se menţine încrederea faţă de capacitatea noastră de a oferi instrumente avantajoase, dar şi că reuşim să avem un rol marcant în dezvoltarea pieţei locale de capital. Cât despre componenta socială, menţinem în continuare cea mai bună dobândă pentru donatori, ca parte a parteneriatului nostru cu Răzvan Exarhu şi Rock FM prin care ne dorim să susţinem nevoia de sânge din spitale”, a transmis ministrul Marcel Boloş.
După succesul înregistrat în prima jumătate din 2024, când, prin campania de donare de sânge a Programului FIDELIS au fost salvate peste 10.000 de vieţi prin investiţii de peste 400 milioane de lei realizate de către 3.031 de donatori, Ministerul Finanţelor a decis creşterea frecvenţei acestor emisiuni de la 4 la 6 ediţii pe an. 

Tranşa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadenţa la un an, având o dobândă de 7%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediţii.
De asemenea, persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2024, beneficiază de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 la 500 de lei. 


Titluri de stat în euro, cu dobânzi de până la 5%

A treia ediţie a programului de titluri de stat FIDELIS, care debutează marţi, 18 iunie, va conţine şi emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadenţe de 1 an şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%, şi titluri de stat în euro, cu scadenţe de 1 an şi 5 ani şi dobânzi anuale de 4%, respectiv, 5%.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale şi Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Comisioane zero şi câştiguri neimpozabile

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.
Deţinătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Informaţii privind termenii şi condiţiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secţiunea Datorie Publică şi pe paginile instituţiilor partenere:
•    www.btcapitalpartners.ro;
•    www.bcr.ro;
•    www.brd.ro;
•    www.alphabank.ro;
•    www.bvb.ro - Programul FIDELIS.


Ce trebuie să ştii dacă donezi sânge:
Pentru a putea dona sânge trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
•    să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
•    să fii cetăţean român sau (în cazul străinilor) să ai rezidenţa legală pe teritoriul României de minim 1 an şi să poţi comunica minimal în limba română;
•    să ai la tine un act de identitate valabil (C.I., paşaport, carnet de conducere, carnet militar);
•    să ai o stare generală fizică şi psihică bună;
•    să ai greutatea >/= 50 kg;
•    să ai tensiunea arterială sistolică între 10 şi 18 mmHg;
•    să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;
•    să nu fii în evidenţă cu diverse afecţiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecţioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
•    să nu ai predispoziţie la sângerare prelungită în caz de leziuni;
•    femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare, în perioada menstruală sau la mai puţin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
•    rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, să fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobină, glicemie, calciu, trombocite);
•    vene vizibile, bine conturate. Locul puncţiei să nu aibă eczeme sau iritaţii.
Alte beneficii pentru donatori:
•    adeverinţă pentru transport, redus cu 50% pe metrou şi RATB;
•    zi liberă, plătită, de la muncă, sau adeverinţă pentru şcoală/facultate;
•    bonuri de masă în valoare de 280 lei, valabile până la sfârşitul anului;
•    o dată pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguină (la minim 1 lună distanţă faţă de ultima donare);
•    românii care donează sânge de cel puţin trei ori pe an pot beneficia de o reducere a impozitului pe clădiri şi terenuri.


Articole înrudite