17 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ziua Porumbului anulată din cauza secetei
Ziua Porumbului anulată din cauza secetei

Evenimentul, mult aşteptat de către actorii din sectorul agricol, a fost anulat! "Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR), structură federativă a fermierilor şi procesatorilor agricoli din România, este un activ şi constant partener de dialog civil al autorităţilor de la Bucureşti şi Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare şi unităţi care efectuează procesare primară, pentru soluţii şi măsuri de politici publice corecte şi proporţionale.
Întreg Bărăganul, anumite zone din Moldova şi Dobrogea sunt afectate de secetă pedologică puternică şi de temperaturi caniculare. Temperaturile caniculare şi seceta pedologică sunt critice pentru porumb. Prin procesul de transpiraţie, planta pierde o cantitate foarte mare de apă, se deshidratează şi planta de porumb se usucă ireversibil.
Platforma Ziua Porumbului Orezu, aflat la cea de-a 14 a ediţie, este grav afectată de condiţiile pedo-climatice extreme, fapt ce a dus la incapacitatea culturii de porumb de a fecunda, aşa cum reiese din imaginile ataşate ↑↓.
În aceste condiţii extreme, organizatorii Ziua Porumbului Orezu, Forumul APPR şi partenerii s-au aflat în faţa unei situaţii fără precedent, imposibilitatea realizării evenimentului mult aşteptat de către actorii din sectorul agricol.
În cadrul evenimentului, se întâlneau anual peste 2.000 de participanţi pentru a celebra cultura de porumb în ferma Elsit din Orezu. Ziua Porumbului Orezu nu era doar o ocazie de a împărtăşi cunoştinţe şi expertiză, ci şi o modalitate de a întări legăturile din comunitatea agricolă. Participanţii aveau ocazia să socializeze, stabilind noi relaţii şi dezvoltând colaborări viitoare.
În contextul actual, este importantă, de asemenea, susţinerea unui proiect de interes pentru fermieri privind utilizarea instrumentelor de gestionare a riscurilor în agricultură.
Actul normativ prezintă trei instrumente pentru gestionarea riscurilor care afecteaza sectorul agricol:
1. Fondul de risc-instrumentul de sprijin al fermierilor afectaţi de pierderi ale producţiei, format din procentul de 3% reţineri anuale din plăţile directe acordate de APIA pentru fiecare fermier în parte începând cu anul de cerere 2023. Sumele acumulate vor fi suplimentate cu contribuţia publică provenind din Fondul European pentru Dezvoltare Rurală şi din cofinanţarea de la bugetul de stat aferente. Sumele aferente Fondului de risc, colectate de APIA sunt gestionate de către aceasta institutie printr-un cont în lei purtător de dobândă, deschis la o instituţie financiar bancară din România.
2. Instrumentul financiar de garantare pentru finanţarea capitalului de lucru necesar fermierilor până la încasarea sumelor cuvenite din fondul de risc pentru pierderile de producţie înregistrate ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile.
3. Instrumentul fiscal prin care fermierii vor beneficia de unele facilităţi privind impozitele si taxele datorate bugetului de stat. Astfel, fermierii persoane juridice pot constitui provizioane de risc, în scopul acoperirii pierderilor generate de riscuri care afectează producţia agricolă. Valoarea provizioanelor reprezintă cheltuiala deductibilă.
Acelaşi proiect de act normativ menţionează înfiinţarea unui Comitet de Gestionare a Riscurilor în Agricultură, coordonat de MADR.
Evenimentul Ziua Porumbului reprezintă o tradiţie, alături de parteneri Bayer Crop Science România, dar şi de ceilalţi parteneri din industria agricolă şi sperăm să vă avem alături de noi şi în urmatoarele ediţii.
Vă invităm să rămâneţi aproape de noi pe platforma fermierilor FarmForum pentru a fi la curent cu cele mai recente informaţii din domeniul agricol", transmite Forumul APPR.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite