15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FOTO/VIDEO: Chef Cătălin Scărlătescu, show culinar la Festivalul Scrumbiei Gălăţene 2024
FOTO/VIDEO: Chef Cătălin Scărlătescu, show culinar la Festivalul Scrumbiei Gălăţene 2024

Duminica Floriilor aduce gălăţenilor şi un eveniment tradiţional care se desfăşoară pe Faleză, o sărbătoare de sorginte creştin-ortodoxă, în care se găteşte şi se mănâncă peşte.
Ediţia a XX-a s-a desfăşurat într-o ofertă bogată, unde cei care au coborât pe faleza inferioară au putut găsi standuri multiple cu îngheţată, haine, dulciuri, sucuri, brăţări personalizate, dar mai ales o zonă, în jurul foişorului, unde a fost amenajată o mare bucătărie în aer liber. Acolo, în cazane tradiţionale, au fost preparate mii de porţii de ciorbă de peşte, după diferite reţete ale unor pasionaţi ai unei ocupaţii legate de Dunăre şi Deltă.
După cum spunea regretatul Radu Anton Roman, amintind de primordialitatea unei vieţi simple şi sănătoase: „Noaptea, când pleacă bărbaţii Deltei la pescuit, nu cară cu ei decât ceva pâine, o ceapă-două, sare, oţet şi ciuşcă. Prea rar o să mai uite lipoveanul prin fundul sacului şi un cartof. Dar va şti, în inima plaurului, să construiască, ca un arhitect cu inspiraţie divină, cea mai gustoasă ciorbă de peşte din câte există şi iese din apa dulce”.
Printre echipele care au gătit ciorbele au fost AGVPS Galaţi, brăilenii lui Lucian Ţilea, Gicu Caraman, familia Cosma sau deja consacratul George Saizu. Produsele culinare ale echipelor au fost jurizate de Chef Cătălin Scărlătescu, împreună cu graficianul Viorel Baciu şi alţi specialişti cu gusturi fine. Maestrul de ceremonii al festivalului a fost domnul Florin Pâslaru.
Marea energie a evenimentului a venit din partea cunoscutului gastronom şi om de televiziune Cătălin Scărlătescu, care a fost pretutindeni în mijlocul festivalului şi care, după ce a jurizat producţia de borş de peşte ce a fost oferită până la ultima picătură în mod gratuit participanţilor şi spectatorilor, a fost protagonistul unui show culinar. Tema reţetelor pregătie direct în faţa publicului? Bineînţeles, scrumbia!

GALERIE FOTO/VIDEO, MAI JOS!
FOTO CREDIT: CORNEL GINGĂRAŞU
VIDEO CREDIT: DO


Articole înrudite