Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a publicat o analiză a situaţiei Pestei Porcine Africane (PPA) în România de la diagnosticare, până la data de 01 noiembrie 2020, care a evidenţiat faptul că până la data de 04 noiembrie 2020, în ţară sunt active un număr de 441 de focare de PPA, din care 10 focare în exploataţii comerciale şi 4 focare în exploataţii comerciale de tip A. În judeţul Galaţi, la data de 04 noiembrie 2020, erau 8 focare active.
Măsurile care sunt aplicate în caz de confirmare a PPA sunt următoarele:
- toate porcinele din exploataţie vor fi ucise fără intârziere, sub control oficial şi într-o manieră care să evite riscul propagării virusului PPA;
- se prelevează un număr suficient de probe, astfel încât să se poată determina modul în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie şi perioada în cursul căreia el a putut fi prezent în exploataţie înainte de notificarea bolii;
- carcasele porcilor morţi sau ucişi trebuie să fie procesate/distruse sub supraveghere oficială;
- materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci colectate în exploataţie în cursul perioadei situate între introducerea probabilă a bolii în exploataţie şi adoptarea măsurilor oficiale să fie marcate şi distruse sub supraveghere oficială;
- orice substanţă sau deşeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, aşternutul, să fie supuse procesarii; toate materialele de unică folosinţă care pot fi contaminate şi, în special, cele utilizate pentru operaţiunile de ucidere, să fie distruse;
- după uciderea porcilor, adăposturile şi vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum şi echipamentul, trebuie dezinfectate, iar aşternutul pentru animale, gunoiul de grajd şi purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie distruse.