12 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mandat de arestare pentru prefectul Galaţiului
Mandat de arestare pentru prefectul Galaţiului
Emanoil Bocăneanu, prefect al judeţului Galaţi până acum câteva zile, a fost arestat pentru 29 de zile. Aceasta a fost decizia luată de magistraţii Tribunalului Galaţi după ce  procurorii DNA i-au dat lui Bocăneanu ordonanţă de reţinere, vineri, la ora 4 dimineaţa, şi apoi au cerut arestarea preventivă. Decizia instanţei a fost atacată cu recurs chiar în sala de judecată.
Reamintim că, în cursul dimineţii de vineri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au anunţat că efectuează cercetări faţă de inculpatul BOCÃNEANU EMANOIL CÃTÃLIN, prefect al judeţului Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- trafic de influenţă, în formă continuată,
- şantaj,
- instigare la infracţiunea de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
Ameninţări, presiuni şi şpagă
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 1 august 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a exercitat ameninţări şi presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi pentru a o determina să accepte angajarea în instituţie a unei anumite persoane, o prietenă a soţiei inculpatului.
Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, preşedintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului.
În cursul anului 2013, inculpatul a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că o anumită firmă care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi nu gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul judeţean Galaţi. În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duş, baterie duş), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante.
Cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea unui candidat pentru ca acesta să fie declarat câştigător în urma concursului care s-a desfăşurat în luna august 2013. Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare şi băuturi.
În perioada 2012 – 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin în calitate de prefect, uzând de prerogativele funcţiei deţinute, a determinat angajaţi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, să-i prelungească unei angajate a unităţii suspendarea din activitate, sens în care, în mod repetat a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei.
În cursul anului 2013, la solicitarea învinuitului Topală Bogdan, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a intervenit, în două situaţii pe lângă pe lângă ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât subordonatul său să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere.
În perioada august – septembrie 2013, şi-a exercitat prerogativele conferite de funcţia deţinută, traficându-şi influenţa pentru a-i asigura unui administrator de societăţi comerciale accesul la conducerea Direcţiei Regionale de Finanţe Galaţi, pentru rezolvarea unor probleme ale firmelor, primind pentru aceste intervenţii, în repetate rânduri, produse alimentare.
În interesul aceluiaşi administrator, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a contactat în mod repetat o persoană din conducerea unei unităţi siderurgice, în scopul asigurării desfacerii de produse pe platforma combinatului, acceptând şi primind diverse produse alimentare în schimb.
În perioada august-octombrie 2013, pe fondul reorganizării structurilor judeţene ale Finanţelor Publice, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, folosindu-se de prerogativele conferite de funcţia deţinută, a exercitat intervenţii repetate pe lângă un factor de decizie, în scopul asigurării menţinerii în funcţii a patru persoane, în condiţiile în care au fost vătămate alte persoane care îndeplineau condiţiile legale pentru ocuparea acelor posturi.
În perioada 2012 - 2013, a impus unei persoane cu funcţie de conducere din subordine ca, pentru interesul său propriu, să achiziţioneze din banii Direcţiei judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, mai multe bunuri.
Inculpatului Bocăneanu Emanoil Cătălin i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.
Faţă de Chirnoagă Tudorel şi Topală Bogdan-Valentin, procurorii au dispus începerea urmăririi penale, în sarcina acestora fiind reţinute infracţiunile de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, respectiv complicitate la această infracţiune.
Eliberat din funcţie în doar câteva ore
Pe 15 noiembrie, la ora 4.00, procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Bocăneanu, urmând ca acesta să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Galaţi. Din momentul reţinerii şi până ca Tribunalul să emită mandatul de arestare, Guvernul luase deja decizia de a-l elibera din funcţie pe prefectul Bocăneanu. A fost numit ca interimar subprefectul Gabriel Panaitescu.


Articole înrudite