13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Centrul teritorial INPPA Galaţi şi Baroul Galaţi, în colaborare cu Universitatea Danubius, au organizat sâmbătă o interesantă conferinţă pe tema noului Cod Penal, ce se preconizează a intra în vigoare de la începutul anului 2014. Invitatul de marcă la acest eveniment a fost profesorul universitar Alexandru Boroi, care a lansat cu acest prilej lucrarea „Practica judiciară penală. Partea Generală. Prezentare prin prisma actualului Cod penal şi a noului Cod penal”.
„Noul Cod Penal este un model după codurile penale europene, dar ţine cont şi de practica judiciară în domeniu. Reprezintă practic o îmbinare între nou, practică judiciară şi cerinţele în materie penală. Ce-i drept, unele norme au fost luate ad literam din alte coduri şi introduse aşa în noul Cod Penal, fără verificări, doar ca să dăm bine pe plan european”, a declarat profesorul Alexandru Boroi.
Interesant de amintit că, deşi a rămas puţin timp până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, se lucrează deja la anumite modificări, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul Codului de Procedură Penală.
Nu va mai exista noţiunea de „pericol social”
Anumite expresii intrate deja în vocabularul practicienilor Dreptului, cum ar fi cea de „pericol social”, vor dispărea din noul Cod Penal, fiind considerate „sovietice”. Şi noţiunea de „beţie” va fi dată uitării, ea urmând să fie înlocuită cu cea de „intoxicaţie”, care înglobează şi intoxicaţii cu alte substanţe.
La întâlnirea de la Universitatea Danubius a avut loc şi finalizarea cursurilor de către avocaţii stagiari din cadrul INPPA, centrul teritorial Galaţi.
„Scopul acestui eveniment a vizat pregătirea continuă a avocaţilor în vederea asigurării unor servicii de calitate de către întreg corpul avocaţial din cadrul Baroului Galaţi”, a declarat avocatul Gabriel Guriţă, unul dintre organizatorii conferinţei ce a vizat noul Cod Penal. La eveniment au participat peste 200 de avocaţi din Baroul Galaţi, dar şi magistraţi şi reprezentanţi ai serviciului de Probaţiune din cadrul Tribunalului Galaţi.


Articole înrudite