19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Campanie UNICEF de demobilizare a copiilor-soldaţi
Campanie UNICEF de demobilizare a copiilor-soldaţi
Peste 550 de copii soldaţi au fost demobilizaţi între lunile martie şi august în provincia Katanga, în sud-estul Republicii Democrate Congo, a anunţat Biroul de coordonare a problemelor umanitare din ONU (OCHA).
„Campania de sensibilizare care invită copiii să se dezangajeze din forţele şi grupurile înarmate a reuşit să demobilizeze 557 de copii în perioada martie-august 2013 în teritoriile Malemba, Nkulu, Manono, Mitwaba şi Pweto”, explică OCHA într-un comunicat de presă, citat de AFP.
Aceste teritorii sunt situate în jumătatea nordică a provinciei, defavorizată în raport cu partea sudică bogată în minereuri (cupru, cobalt, coltan ş.a.), unde operează mai multe grupuri înarmate, între care separatiştii Mai-Mai, aşa-numiţi „Bakata-Katanga” şi „Gedeon”.
„Centrele de tranzit din Lumumbashi, Kalemie şi Manono au primit 444 de copii, în timp ce alţi 113 s-au întors în familiile lor”, adaugă nota OCHA.
Expresia „forţe şi grupuri înarmate” înglobează şi Forţele Armate ale RDC (FARDC), dar esenţialul copiilor demobilizaţi în perioada respectivă provin din grupuri înarmate, a precizat OCHA.
„Într-un lot de copii, 27 provin din armata naţională”, a indicat OCHA.
Cele 557 demobilizări sunt urmare a unei campanii lansate la începutul lunii aprilie de Action contre la pauvrete (ACP) şi de alte ONG-uri, susţinute de UNICEF. Ea urmăreşte să descurajeze copiii să se înroleze în forţele şi grupurile înarmate sau îi încurajează să le părăsească.
Potrivit UNICEF, circa 4.500 de copii ar fi înrolaţi în forţe sau grupuri înarmate pe întreg teritoriul congolez. Circa 1.500 de copii-soldaţi sunt doar în Katanga, provincia de origine a şefului statului, Joseph Kabila, şi plămânul economic al RDC.


Articole înrudite