19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Victor Paul Dobre: "Sistemul administraţiei româneşti, în totalitatea lui, şi-a atins limitele"
Victor Paul Dobre: "Sistemul administraţiei româneşti, în totalitatea lui, şi-a atins limitele"

Deputatul PNL de Galaţi Victor Paul Dobre a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, că sistemul administraţiei româneşti, în totalitatea lui, şi-a atins limitele, iar realităţile sociale, economice şi demografice atestă acest lucru.
"De peste 20 de ani, toate guvernele şi toate partidele clamează tema reformei administraţiei, dar realitatea este că întreaga legislaţie este cea din anii '90, care a suferit, bineînţeles, modificări, îmbunătăţiri, perfecţionări, dar în acest moment sistemul administraţiei româneşti, în totalitatea lui, şi-a atins limitele", a spus Dobre.
"Realităţile sociale, cele economice şi cele demografice atestă această atingere a limitelor. Administraţia publică românească trebuie reformată de o manieră tranşantă începând cu administraţia centrală, trebuie spart monopolul acesta dâmboviţean, prea multe lucruri depind de Bucureşti, prea multe decizii depind de Bucureşti, Guvernul, agenţiile sunt supradimensionate. Un stat modern înseamnă să duci decizia cât mai aproape de cetăţean", a spus Dobre, la "Ora prim-ministrului", în plenul Camerei Deputaţilor.
El a adăugat că au fost date foarte multe atribuţii la nivel local, dar nu s-au acordat autoritate şi resurse. "Trebuie să redefinim atribuţiile primarului, ale preşedintelui consiliului judeţean, ale consiliilor locale, ale consiliului judeţului. Trebuie definite în contextul nou în care au primit o serie întreagă de responsabilităţi fără însă a umbla la cadrul legislativ. Trebuie regândită Legea 215 în ansamblul ei. Trebuie să facem o depolitizare care să ţină cont de o stabilire clară şi transparentă la nivelul structurilor administrative, până unde merge politizarea, pentru că trebuie totuşi să menţinem o logică politică a unor funcţii care ţin exclusiv de punerea în aplicare a voinţei politice, care îşi are esenţa în votul cetăţenilor", a arătat Dobre.


Articole înrudite