17 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ţările de Jos extind un experiment ce vizează consumul de canabis
Ţările de Jos extind un experiment ce vizează consumul de canabis

Autorităţile olandeze au extins luni la opt noi oraşe un experiment care le permite consumatorilor să fumeze canabis în condiţii legale, mai ales pentru a reduce astfel infracţionalitatea, informează AFP.
Contrar credinţei populare, vânzarea şi consumul de haşiş şi de marijuana nu sunt legale în Ţările de Jos, ci tolerate şi reglementate, în special în "coffeeshop"-uri.
Un experiment ce vizează eliminarea acestei "zone gri" din punct de vedere juridic a fost lansat la sfârşitul anului 2023 în două oraşe olandeze, Breda şi Tilburg, pentru a instaura un circuit legal al cultivării şi aprovizionării cu canabis pentru "coffeeshop"-uri, care, până în prezent, îşi procură acest produs în mod clandestin.
Mai mulţi producători au fost selecţionaţi de autorităţi, iar canabisul furnizat în "coffeeshop"-uri este atent monitorizat.
Experimentul creat pentru dezincriminarea producţiei şi aprovizionării cu marijuana în "coffeeshop"-uri a fost de acum extins şi în alte oraşe, cum ar fi Maastricht şi Groningen, permiţându-le consumatorilor şi vânzătorilor să fie siguri de calitatea şi originile acestor produse.
Iniţiativa din Ţările de Jos se înscrie într-o tendinţă generală de dezincriminare a consumului de canabis la nivel mondial, aşa cum arată măsurile adoptate recent în Germania, Elveţia şi Statele Unite.
În Ţările de Jos, incertitudinile planează asupra politicii privind canabisul: partidul liderului de extremă-dreapta Geert Wilders, marele câştigător al alegerilor din noiembrie, vrea să renunţe definitiv la politica de toleranţă faţă de canabis, să închidă "coffeeshop"-urile şi să facă presiuni pentru instaurarea "Ţărilor de Jos fără droguri", notează Agerpres.


Articole înrudite