18 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Un număr record de 76 de ţări sunt candidate la Oscarul pentru cel mai bun film străin în martie anul viitor, dintre care Franţa, cu "Renoir" de Gilles Bourdos, în timp ce noi veniţi îşi fac apariţia ca Republica Moldova, Arabia Saudită sau Muntenegru, notează AFP.

Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, organizatoarea premiilor Oscar, a publicat luni lista celor 76 de filme prezentate comitetului de selecţie. Acesta va reduce lista la zece candidaţi, înainte de a alege cele cinci filme nominalizate pentru valoroasa statuetă.

Franţa, a cărei ultimă victorie în categorie datează din 1993 cu "Indochina" a lui Regis Wargnier, a ales să prezinte "Renoir", un film de Gilles Bourdos ce reconstituie ultimii ani din viaţa pictorului, interpretat de Michel Bouquet.

Presa de la Hollywood a crezut mult timp că Franţa va prezenta "La vie d'Adele" de Abdellatif Kechiche, Palme d'Or la ultimul Festival de Film de la Cannes, dar data lansării franceze (9 octombrie) l-a descalificat pentru acest an, în timp ce filmele din competiţie trebuie lansate în ţara lor înainte de 30 septembrie.

Mai multe ţări îşi încearcă norocul pentru prima dată, cum ar fi Republica Moldova cu "Toţi copiii Domnului" ("All God's Children) de Adrian Popovici sau Arabia Saudită, care a propus "Wadjda" al lui Haifaa Al Mansour, un film bogat recompensat în circuitul festivalurilor de film.

Concurează de asemenea mai mulţi realizatori prestigioşi sau obişnuiţi ai festivalurilor, printre care Wong Kar-wai ("The Grand Master", Hong Kong), Paolo Sorrentino ("La Grande Bellezza", Italia) sau Thomas Vinterberg ("The Hunt", Danemarca).

Iranianul Asghar Farhadi, al cărui film "A Separation" a câstigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2011, este de asemenea în cursă cu "Trecutul" — premiul de interpretare feminină pentru actriţa franceză Berenice Bejo la ultimul festival de la Cannes.

A 86-a ceremonie a Oscarurilor va avea loc pe 2 martie la Dolby Theatre din Hollywood. Nominalizările vor fi anunţate la 16 ianuarie.


Articole înrudite