05 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum arată şi ce scrie în ordinul de chemare al rezerviştilor la mobilizare sau război trimis românilor în aceste zile (FOTO)
Cum arată şi ce scrie în ordinul de chemare al rezerviştilor la mobilizare sau război trimis românilor în aceste zile (FOTO)

Un român a primit un ordin de chemare al rezerviştilor din România (FOTO ↓). Documentul, prezentat de Mihai Gâdea în emsiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, a fost emis de Ministerul Apărării Naţionale, Centrul Militar Judeţean Brăila, în baza articolului 26 din Legea 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război.

cum arata si ce scrie in ordinul de chemare al rezervistilor la mobilizare sau razboi trimis 747284

Pe verso, ordinul de chemare al rezerviştilor menţionează obligaţiile posesorului acestui document:

1. Vă veţi prezenta la locul şi termenul prevăzute în ordinul de chemare în următoarele situaţii:
- la instituirea stării de asediu;
- la declararea stării de mobilizare parţială sau totală, precum şi a stării de război;
- la chemarea prin delegatul M.A.l., unităţii militare, ori prin staţiile locale de radio sau TV.

2. Veţi prezenta ordinul de chemare operatorilor economici cu care executaţi transportul, pentru a fi înscrise datele menţionate în cupoanele de deplasare la mobilizare sau război.

3. La prezentarea la unitate veţi avea asupra dumneavoastră:
- ordinul de chemare (pliat şi lipit pe ultima copertă a livretului militar), livretul militar, cartea de identitate, permisul de conducere auto, actele medicale pe care le posedaţi (carnet de sănătate, bilet de ieşire din spital, certificat de concediu medical, decizia de pensionare pe caz de boală etc.);
- obiecte de igienă personală;
- hrană rece pentru una zi.

4. Ordinul de chemare şi livretul militar vor fi păstrate în deplină siguranţă pentru a nu fi supuse pierderii, deteriorării, distrugerii sau furtului, iar la plecarea din localitate se vor găsi asupra dumneavoastră.

5. Pierderea ori deteriorarea ordinului de chemare va fi anunţată, în termen de 48 ore, centrului militar.

MApN a reacţionat după ordinul de chemare al rezerviştilor la mobilizare sau război prezentat de Antena 3.

"Să ştiţi că astfel de ordine se emit anual câteva mii, pentru că centrele militare judeţene şi de sector au un plan de verificare a rezervei Armatei în fiecare an. În textul acestui ordin este invocată Legea 355/2009, coroborată cu altă lege, Legea 446/ 2017. Contextul este foarte important şi coincindenţa pare mult prea mare, dar vă asigur că în fiecare an sunt emise. Noi, de altfel, avem şi exerciţii speciale pe acest domeniu, undeva în aprilie-mai-iunie, pentru că suntem obligaţi de lege, iar în restul anului există un plan de verificare. Domnul în cauză are 52 de ani, deci doar până la 55 de ani va rămâne în evidenţele militarilor în rezervă", a precizat, în exclusivitate, la Sinteza Zilei, gen. Constantin Spînu, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.


Articole înrudite