24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul a adoptat legea: RCA pentru trotinetele electrice şi bicicletele electrice
Guvernul a adoptat legea: RCA pentru trotinetele electrice şi bicicletele electrice

În şedinţa de Guvern din data de 29 decembrie 2023 a fost adoptat un act normativ care prevede obligativitatea de a asigura trotinetele electrice şi bicicletele electrice.
Legea transpune în legislaţia românească o directivă a Uniunii Europene care modifică legislaţia RCA, printre modificări fiind şi cea legată de redefinirea tehnică a noţiunii de „vehicul”.
Astfel, din 2024 va trebui să facem poliţe RCA pentru toate “vehiculele” ce îndeplinesc următoarele criterii:
- orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h;
- orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg şi o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h;
- orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menţionat la lit. a) sau b), indiferent dacă este cuplată sau necuplată.
Interesant este că verificarea poliţelor RCA la trotinete şi biciclete nu se va face clasic ca la maşini, ci se doreşte utilizarea unor dispozitive electronice care să facă verificarea din mers, fără a opri vehiculul. Rămâne de văzut ce soluţii vor fi găsite, unele care să respecte şi legislaţia GDPR.
Decizia de a introduce poliţe de asigurare la trotinetele electrice şi biciclete electrice vine după ce numărul accidentelor generate de acestea a crescut simţitor în ultimii ani.
Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului: „Vor fi exceptate de la această asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie destinate pentru folosirea de către persoane cu dizabibilitate. Altă excepţie - vehicule în competiţii sportive, dar numai în cazul în care organizatorul are încheiată o asigurare”.
Legea se va aplica după ce trece şi de votul parlamentarilor, apoi să fie promulgată de preşedintele ţării.


Articole înrudite