19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În România au început testele pentru utilizarea hidrogenului în amestec cu gazele naturale
În România au început testele pentru utilizarea hidrogenului în amestec cu gazele naturale

În prima etapă, vor fi testate componente de reţea şi aparate casnice de utilizare a gazelor naturale, în poligonul de instruire al companiei Delgaz Grid (membră a grupului E.ON). În etapa a doua, vor fi realizate teste pe tronsoane de reţea existentă şi pe instalaţiile şi aparatele de utilizare aferente acestora.

Delgaz Grid a demarat, luna aceasta, un proiect pilot de testare a compatibilităţii şi funcţionării instalaţiilor de utilizare şi a componentelor sistemului de distribuţie cu un amestec de gaze naturale (GN) şi hidrogen (H2).

Proiectul se va desfăşura în perioada noiembrie 2022 - octombrie 2024 şi urmăreşte să analizeze şi să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă şi sigură adăugarea de hidrogen, în proporţie de 20% din volum, în reţelele de distribuţie şi instalaţiile de utilizare a gazelor naturale existente în România.

Scopul proiectului este atât de analiză a compatibilităţii şi comportării elementelor reţelelor de distribuţie selectate în proiectul pilot, respectiv a instalaţiilor/aparatelor de utilizare aferente, la amestecul de GN-20% vol. H2, cât şi de evaluare a posibilităţii de conversie a acestora la amestecul de GN–H2.

Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor (conducte, aparate de utilizare etc.) şi elementele componente ale sistemului de distribuţie (conducte, branşamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.

Rezultatele proiectului vor servi drept model de bună practică pentru viitoarea proiecte şi pentru utilizarea hidrogenului în diferite domenii (inclusiv pentru încălzire, prepararea apei calde menajere şi a hranei).

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că hidrogenul este combustibilul viitorului, iar E.ON şi Delgaz Grid au demonstrat acest lucru prin prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid.

"Delgaz Grid şi E.ON au demonstrat astăzi ceea ce, poate, credeam că nu se poate face. Poate credeam că hidrogenul, prin instalaţiile existente de transport gaze naturale, nu poate să circule în siguranţă. Este o realitate. Nu întâmplător am întrebat dacă se folosesc aceleaşi fitinguri, dacă se folosesc aceleaşi garnituri, aceleaşi ţevi, aceleaşi centrale termice şi vechi şi mai noi, aceleaşi aragaze de gătit, iar răspunsul a fost că da. Şi astăzi vedem aici că hidrogenul devine realitate. Hidrogenul, ca parte a decarbonării sistemului de transport şi de producţie de gaze naturale şi de consum, devine o realitate. Practic, astăzi facem un pas înainte şi demonstrăm că putem avea în hidrogen încrederea că emisiile de CO2 vor fi reduse. Da, E.ON şi Delgaz Grid ne arată astăzi că hidrogenul este combustibilul viitorului şi mai avem foarte puţini paşi pentru a-l putea folosi la scară largă", a spus ministrul, cu ocazia testării funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen.

Virgil Popescu a subliniat că Transgaz este parte a grupului de lucru pe hidrogen şi că astăzi, la scară mică, s-a văzut că hidrogenul este transportat prin reţeaua de distribuţie. De asemenea, şi-a exprimat încrederea că şi cele 11 magistrale pe care Transgaz le-a gândit pentru a putea transporta hidrogen în amestec cu gaz natural vor putea funcţiona la fel şi "vom putea avea hidrogen şi pe conducta Tusla-Podişor şi pe BRUA şi pe multe alte magistrale naţionale ale Transgaz şi vom putea ajuta la decarbonarea sistemului de gaze naturale din România şi, de ce nu, din Europa".

Şeful de la Energie a reamintit că săptămâna aceasta a fost pusă în dezbatere publică Strategia pe hidrogen, care este jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi este foarte ambiţioasă.

"Până în 2030 ne propunem să producem în România peste 288.000 tone de hidrogen. Evident că pentru asta avem nevoie de energie regenerabilă şi vorbim de hidrogen verde, de energie regenerabilă şi estimăm opt gigawaţi suplimentar. Evident că avem nevoie de electrolizoare şi aici vorbim de patru gigawaţi aproximativ hidrolizoare putere instalată pentru a putea produce hidrogenul necesar, hidrogen care, pe lângă încălzire, se duce în industrie, în transporturi şi ajută la obţinerea ţintelor naţionale de decarbonare", a explicat Virgil Popescu.

El a adăugat că România este o ţară care, pe lângă energia regenerabilă, şi-a propus să avanseze în energie nucleară.


Articole înrudite