13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dunărea de Jos, în extindere
Dunărea de Jos, în extindere
Premierul Emil Boc a fost sâmbătă la Galaţi pentru evaluarea situaţiei din zonele de risc, de la confluenţa Siretului cu Dunărea, a Prutului cu Dunărea, precum şi a Dunării, de la Brăila şi până la vărsare.
La începutul şedinţei de sâmbătă a Comitetului Extraordinar de Urgenţă, la care au participat autorităţile gălăţene, brăilene şi tulcene conduse de premierul Boc, acesta a prezentat o situaţie privind zonele afectate de inundaţii. Premierul a precizat că principala preocupare a Guvernului este salvarea vieţilor omeneşti, asigurarea elementelor de bază necesare existenţei: alimente şi adăposturi.

Urgent: inventarierea ravagiilor apelor pentru rectificarea bugetară

Premierul le-a cerut prefecţilor din zonele afectate de inundaţii, să întocmeasă un inventar rapid al locuinţelor distruse. Boc a adăugat că pot fi utilizate peste 700 de locuinţe modulare.
În luna iulie va avea loc o rectificare bugetară, moment la care, funcţie de resurse, se vor acorda fonduri pentru construcţii sau alte forme de ajutor, astfel încât „până în iarnă, niciun român fără casă să nu rămână fără acoperiş deasupra capului”.

Pot fi cerute fonduri europene

Începând din 23 iunie, dată la care s-au declanşat inundaţiile, Guvernul are la dispoziţie 10 săptămâni pentru fundamentarea şi documentarea cererii de ajutor financiar de la Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Banii obţinuţi vor fi utilizaţi pentru infrastructură.
Fondul Monetar Internaţional a aprobat acordarea celei de-a cincea tranşe de împrumut, care va ajunge integral la Banca Naţională a României, care ar putea utiliza fondurile pentru asigurarea deficitului.


Articole înrudite