15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Investiţiile locale au născut dispute în Consiliul Local
Investiţiile locale au născut dispute în Consiliul Local

Preşedintele filialei locale a IMM-urilor, Marian Filimon, a cerut aleşilor municipali şi primarului Dumitru Nicolae să fie preocupaţi şi de mediul privat, solicitare care nu a rămas fără replică din partea consilierului local PSD, Constantin Aurelian, preşedintele Comisiei de buget finanţe.

Înainte de începerea şedinţei Consiliului Local de săptămâna trecută, Marian Filimon, preşedintele IMM-urilor gălăţene, s-a adresat aleşilor municipali şi primarului Dumitru Nicolae, cărora le-a prezentat situaţia mediului privat gălăţean, de unde anul trecut au dispărut circa 5.500 de agenţi economici, ceea ce determinat ca 30.000 de gălăţeni să rămână pe drumuri, în timp ce în primele 6 luni ale acestui an au dispărut 2.500 de societăţi gălăţene. „Numai în iunie au ieşit de pe piaţa muncii 486 de agenţi economici. Ce inseamnă aceasta? Mai puţine taxe şi impozite colectate la buget, efecte în plan social de neimaginat”, a spus Marian Filimon.

Filimon a propus înfiinţarea unui departament de dezvoltare economică

Filimon a mai spus că înţelege grija autorităţilor locale faţă de cei care muncesc în administraţia locală, dar crede că viziunea reprezentanţilor Primăriei şi ai consilierilor locali este extrem de îngustă atunci când ei cred că de fapt doar ce se întâmplă în Primărie sau la societăţile subordonate este atribuţia lor. „Pe dumneavoastră v-au ales cetăţenii muncipiului, cu bune şi rele, per ansamblu, inclusiv în domeniul economic răspunderea vă aparţine. Cine are grijă şi cine plânge? Cine nu se poate uita în ochii celor peste 12.000 de disponibilizaţi din mediul privat de la începutul anului şi până în prezent? Şi ei au copii, şi ei trebuie să mănânce, într-un cuvânt să trăiască. Nu vreau să punem în faţă necazul nostru versus domeniul bugetar, nu vreau să învrăjbim categorii sociale, dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume şi anume că nu putem vorbi de restructurare, modernizare, reducerea cheltuielilor mimând toate acestea”, a mai spus Marian Filimon.
După ce a spus că nu doreşte să dea nici tentă politică discursului său, Marian Flimon a mai spus: „Infrastructură - nu. Parc industrial - nu. Incubatoare pentru afaceri - nu. Facilităţi pentru investitori - nu. Investiţii străine - nu. Cine răspunde? Nimeni. Avem o propunere şi anume vă rugăm să analizaţi posibilitatea înfiinţării în cadrul Primăriei a unui departament de dezvoltare economică la care pot fi atrase să lucreze persoane din domeniul economic, academic, tineri specilialişti ”, a mai spus Marian Filimon.

Consilierii pregătesc alte facilităţi pentru mediul privat

Discursul lui Marian Filimon a stârnit reacţii din partea consilierului local PSD Constantin Aurelian, preşedintele Comisiei de buget finanţe, care a spus că nu este adevărat că nu s-a făcut nimic pentru  întreprinzătorii particulari. „Poate nu ştiaţi, dar Consiliul Local este singurul din ţară care a decis anul trecut reducerea cu 15% a impozitului pe clădiri datorat de agenţii economici, facilitate care a fost acordată pentru că aşa au decis consilierii locali, nu la presiunea IMM-urilor, aşa cum am auzit. Dacă domnii întreprinzători au vreo propunere, îi aşteptăm să vină cu ele la Comisia de buget finanţe a Consiliului Local. Pot să vă spun că la Comisia de buget finanţe se află în discuţie un proiect de hotărâre care prevede acordarea unor facilităţi agenţilor economici care doresc să înfiinţeze o afacere care va crea cel puţin 50 de locuri de muncă. Practic, agenţii economici vor primi teren de la municipalitate, pentru care nu vor plăti nimic timp de zece ani, teren unde există utilităţi şi infrastructură, cu condiţia să înfiinţeze o afacere care va crea cel puţin 50 de locuri de muncă”, a spus Constantin Aurelian. Acesta susţine că au fost identificate anumite terenuri şi că facilitatea ar putea deveni realitate în circa o lună de zile.



Articole înrudite