12 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Răzvan Avram se consideră victima „unui joc politic”
Răzvan Avram se consideră victima „unui joc politic”
Conservatorul Răzvan Avram, pus pe făraş de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, este în această perioadă protagonistul unui scandal de la nivelul administraţiei judeţene. Criza economică şi reducerea drastică alocată autorităţilor locale au impus reducerea veniturilor, inclusiv ale celor care ocupă funcţii de conducere în instituţiile locale, înainte de apariţia OUG 63, care a impus şi reduceri de personal. În atare condiţii, directorii a trebuit să accepte mai puţini în carduri. Unii s-au conformat, însă Răzvan Avram s-a opus cu îndârjire. A refuzat să semneze noul contract de management, apoi s-a răzgândit, l-a semnat, însă după expirarea termenului legal. Funcţia lui a devenit vacantă, aşa că acum trebuie să îşi facă bagajele, alături de ceilalţi directori din Centrul Cultural proveniţi din PC care îşi îndesau în buzunare bani din bugetul judeţului, fără să îi merite, spune conducerea judeţului. Conform informaţiilor oferite de CJ, cei cinci directori întocmeau perioadic referate prin care îşi dădeau unii alora prime consistente, cuprinse între 250 şi 1.500 de RON. Fondurile instituţiei erau sifonate şi prin deplasări, diurne, fonduri pentru costume atribuite angajaţilor Centrului Cultural, care aflau că au fost plecaţi în diverse ţări, pentru a susţine diferite evenimente culturale de promovare a folclorului şi tradiţiilor româneşti. Documentele justificative existau, dar altcineva şi nu angajaţii respectivi se plimbaseră în diferite ţări.
Acum Răzvan Avram e acuzat că a şters datele din laptop-urile pe care le deţine de la instituţie, refuză să îşi predea gestiunea şi atunci când trece pe la fostul loc de muncă face scandal şi îşi insultă foştii subalterni. Există chiar o versiune legată de vizita acestuia la Centrul Cultural produsă prin intrarea pe geam în biroul său, pentru a sustrage câte ceva din datele compromiţătoare.
Oricum, auditul Consiliului Judeţului s-a înfiinţat în instituţie şi evaluează situaţia. Conducerea instituţiei va fi asigurată interimar de Aurelia Bogatu-Matei, în noua organigramă fiind loc doar pentru un adjunct – Mihalcea. Restul va trebui să îşi strângă bagajele.
Restructurările vor include şi conducătorii corului Allegria, profesoarei aducându-i-se acuze cum că încasa diferite sume de bani de la părinţii elevilor, fără să emită acestora chitanţe. Cuplul Niţă (Silvia -profesoara şi Teodor - dirijorul) beneficia, conform scriptelor de sume impresionante de bani alocate periodic.
Acesta este încă un scandal marca PC, după celebrul caz Marinela Dobrea. Conservatorii pleacă din funcţiile deţinute agăţându-se cu toată forţa de locurile ocupate. Povestea se repetă conform aceluiaşi tipar, după ce au ocupat diferite funcţii asigurând conduceri cel puţin discutabile, care s-au lăsat cu găuri financiare adânci în instituţiile respective, urmate de anchete din partea instituţiilor vizate.

Avram contraatacă

Fostul director al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi apreciază că este victima unui joc politic: „Eu consider că am făcut treabă bună la Centrul Cultural. (...) Este un joc politic. Probabil că cineva a vrut să se laude că... uite ce festivaluri frumoase am făcut!”. Răzvan Avram susţine că la ocuparea fotoliului de director a semnat un contract de management pe o perioadă nedeterminată, că nu a avut o discuţie cu preşedintele CJ, că a primit foarte târziu noul contract de management şi organigrama instituţiei. Avram a declarat: „Mi-aş fi asumat noul contract de management dacă am fi avut o discuţie cu Eugen Chebac. (...) Hârtia eu am primit-o în aprilie şi trebuia să o semnez în martie. Pe 12 aprilie abia am primit contractul de management, pe 4 august am primit organigrama”.
Conservatorul a precizat că a fost conştient de faptul că la un moment dat ar putea fi nevoit să elibereze fotoliul de director, însă nu i-a plăcut modalitatea în care s-a produs, deşi consideră că a avut totuşi o ieşire bună, înaintea începerii celor trei festivaluri pe care le-a organizat. Avram a precizat: „Este un post public. Ştiam că va veni la un moment dat şi clipa în care va trebui să plec. Nu mi-a plăcut că au existat aceste dezinformări. (...) Am reuşit să aduc o lună de distracţie pe malul Dunării”.
Reamintim cititorilor că Festivalul de fanfare s-a desfăşurat în perioada 29 iulie-2 august, Festivalul de film a avut loc în perioada 2-7 august, iar Festrivalul de folclor a început pe 11 august şi s-a finalizat aseară
Răzvan Avram a precizat că de la preluarea conducerii Consiliului Judeţului de către Eugen Chebac au avut loc 6 controale de audit, în termen de 2 ani: „Am însumat mai mult de 12 luni de control. Aveau biroul lor la noi în instituţie. Se simţeau ca acasă. Probabil că le plăcea la noi. (...) Stresată de atâtea controale, contabila a pierdut o sarcină. (...) Toate cele 6 controale de audit mi le asum. Probabil că la ultimul se va fabrica ceva”.
„Nu s-au dat niciodată prime ilegale. Aurelia Bogatu-Matei de la PSD a primit aceleaşi prime. Exista un fond de prime, pe care îl gestionau şefii de secţii, aşa cum considerau”, a declarat Avram. Acesta a refuzat să comenteze în legătură cu persoana care ocupă interimar funcţia de director al instituţiei: „Nu am nici un cuvânt de rău de spus despre ea”.
Fostul director a declarat că nu a intrat pe geam în instituţie, ci a ieşit în acest mod, pentru că ar fi fost încuiat în fostul birou de către un angajat cu care avusese divergenţe, Doru Nica, căruia adjunctul Mihalcea i-ar fi cerut să îl încuie. Avram a relatat că se afla singur în birou, strângându-şi lucrurile personale, în timp ce a fost încuiat, angajaţi ai instituţiei aflându-se în secretariat. Întrebat dacă ar fi fost firesc să predea gestiunea cuiva şi deci să îşi recupereze lucrurile personale din birou în prezenţa altei persoane, Avram a considerat că era nevoie să rămână singur în timp ce îşi recupera lucrurile personale din birou.
Unii dintre angajaţii instituţiei ne-au mărturisit că nu au fost plecaţi în străinătate, deşi aflau ulterior că s-au deplasat în diferite ţări, pentru promovarea folclorului, conform scriptelor. Confruntat cu această chestiune, Răzvan Avram ne-a cerut să îi dăm numele acelor angajaţi, insistând să oprim conferinţa şi of de record să îi oferim aceste detalii. Evident, refuzul a fost categoric. Apoi a respins mărturisirile angajaţilor: „Toţi cei care au figurat cu plecări în străinătate au făcut acest lucru. De altfel, există paşapoarte. Nici nu se poate să pleci fără să fii verificat!”. Jurnaliştii i-au atras atenţia că în prezent românii circulă în Europa doar cu buletinul, fără vize care să figureze pe paşaport. În legătură cu deplasările Silviei Niţă, fostul director a declarat: „Sumele care au apărut în presă nu au fost aşa de mari. Şi nu a plecat niciodată singură, ci a plecat întotdeauna cu un grup, care număra zeci de persoane”.

Prefectul - speranţa lui Avram

Conservatorul atrage atenţia asupra faptului că decizia Consiliului Judeţului prin care înceta contractul său de management ar putea fi invalidată de către prefectul Cosmin Păun. Motivaţia - ar fi trebuit să se voteze secret şi nu la vedere. Avram consideră că s-a optat pentru vot la vedere deoarece exista o majoritate fragilă. Cu toate acestea, conservatorul nu va mai reveni la conducerea instituţiei, pentru nu este dorit acolo.

PSD şi PC, în continuare prieteni

Întrebat dacă pierderea fotoliului său va duce la ruperea colaborării dintre PSD şi PC la Galaţi, Avram a precizat că la nivelul municipiului conservatorii au susţinut toate propunerile venite din tabăra social democrată. Conform bursei zvonurilor, conservatorii ar fi trebuit să renunţe la un scaun - fie al lui Picu Roman, fie al lui Avram. Întrebat dacă plecarea sa dovedeşte că a avut susţinere mai redusă decât colegul său de partid, Avram a fost de părere că există această posibilitate.


Articole înrudite