24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vicepreşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei, deputatul Bogdan Ciucă (PC), a declarat, joi după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă, că partidul din care face parte a adus un amendament la noua lege fundamentală, astfel încât termenul de „persoane cu dizabilităţi” să îl înlocuiască pe cel de „persoane cu handicap”. „Noi, Partidul Conservator, suntem iniţiatorii amendamentului de modificare a Constituţiei în sensul de adoptare a acestui termen, de «persoane cu dizabilităţi» şi nu «persoane cu handicap», cum sunt acum prevăzute normele legale care vizează această categorie socială, să spunem. În actuala Constituţie, când se vorbeşte despre persoanele cu dizabilităţi, se face referire la persoanele cu handicap. Ştiţi foarte bine că pe curentul european şi pe indicaţiile venite de la cei care se ocupă de acest domeniu, termenul folosit ar trebui să fie persoane cu dizabilităţi”, a afirmat Ciucă. El a precizat că amendamentul conservatorilor a fost acceptat. „Comisia din care fac parte a acceptat amendamentul şi, în viitoarea Constituţie, dacă ea va trece de furcile caudine şi ale Parlamentului şi ale electoratului prin referendum, va avea acest termen schimbat, din persoane cu handicap, în persoane cu dizabilităţi”, a conchis Bogdan Ciucă.

Trecerile de pietoni, amenajate pentru cărucioare

De asemenea, deputatul laudă iniţiativa autorităţilor locale în privinţa refacerii bordurilor şi amenajarea acestora pentru persoanele cu dizabilităţi, în dreptul trecerilor de pietoni pentru a le uşura traversarea. „Mă mai bucură un lucru - că, în sfârşit, acei 20 de centimetri care păreau de netrecut pentru persoanele cu dizabilităţi au dispărut şi, cel puţin pe strada principală, acolo unde a fost refăcută bordura, s-a avut în vedere ca, la trecerile de pietoni să se facă posibilă trecerea şi acelor persoane care se deplasează în cărucior dar şi celor care au un copil şi îl plimbă în căruţ. Mă bucur că nu am strigat degeaba - nu ştiu dacă reacţia administraţiei a fost la solicitarea mea sau dacă pur şi simplu au gândit-o şi dânşii. Eu de vreo doi ani de zile tot strig şi mă bucur că lucrurile sunt pe direcţia cea bună”, a explicat deputatul.
Tot în privinţa facilitării trecerii pentru persoanele care se deplasează în cărucior sau pentru părinţii care îşi plimbă copilul, Ciucă a mai adăugat faptul că ar trebui luată în considerare şi amenajarea unei coborâri, de la Faleza Superioară, spre cea Inferioară. Conform spuselor deputatului, la ora actuală, coborârea cu căruciorul nu se poate face decât pe la Bac sau pe la Palatul Navigaţiei. „Cred că administraţia locală, Primăria ar trebui să aibă în vedere acest lucru. Eu am vorbit cu dânşii şi s-au arătat deschişi. M-aş bucura dacă s-ar găsi o soluţie”, a mai spus Ciucă.

Articole înrudite