29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primarul consideră a fi ”şugubeaţă” propunerea PMP pentru eliminarea taxei de ecarisaj
Primarul consideră a fi ”şugubeaţă” propunerea PMP pentru eliminarea taxei de ecarisaj

Problema maidanezilor rămâne în continuare o problemă pentru gălăţeni. După ce la începutul acestui an, aleşii locali au aprobat un proiect de hotărâre care prevede că sterilizarea gratuită a câinilor maidanezi va fi făcută atât câinilor cu stăpân, cât şi fără stăpân, subvenţionată integral de la bugetul local, Partidul Mişcarea Populară (PMP) Galaţi a depus în Consiliul Local Galaţi un proiect de hotărâre pentru eliminarea taxei de ecarisaj. Pemepiştii consideră că aceasta este o taxă abuzivă şi că banii ce provin din achitarea acestor taxe nu sunt folosiţi în scopul solicitat, iar campaniile de sterilizare nu-şi arată rezultatul în diminuarea numărului de animale fără stăpân.

"În ceea ce priveşte taxa de ecarisaj constatăm că avem de a face cu o dublă sau chiar triplă taxare, fiind plătită o dată ca persoane fizice şi a doua oară ca membri ai asociaţiilor de proprietari. În cazul în care persoana şi-a înregistrat şi o firmă în apartament, taxa este percepută a treia oară, de această dată pe firmă. Totodată, cuantumul taxei variază în funcţie de numărul de apartamente cuprinse în asociaţie, cetăţenii din asociaţiile mari plătind mai puţin decât cei din asociaţiile cu un număr mai mic de membri. Taxa de ecarisaj este inclusă abuziv în cheltuielile de întreţinere ale asociaţiilor, ori aceasta a fost gândită şi aşezată ca o taxă aferentă proprietăţii, nu ca o cheltuială cu un serviciu de care beneficiază proprietarul. Deşi taxa a fost destinată creării sursei de finanţare pentru achiziţionarea de utilaje şi echipamente de ecarisaj şi pentru construirea de adăposturi şi padocuri pentru animale, aceste investiţii nu au fost făcute, iar campaniile de sterilizare nu-şi arată rezultatul în diminuarea numărului de animale fără stăpân. Constatând că taxa de ecarisaj nu este corect aşezată, că nu este corect percepută şi fondurile astfel obţinute nu sunt cheltuite în scopul solicitat, consilierii PMP cer eliminarea acesteia", se arată în comunicatul PMP Galaţi.

Referitor la acest subiect primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu consideră că e doar o idee şugubeaţă a celor din opoziţie şi un mod de a-şi face campanie electorală prin iniţierea acestor proiecte de hotărâre. ”Faptul că propui asta nu înseamnă că se poate realiza. De obicei consilierii locali găsesc modalităţi extrem de interesante de a-şi face campanie, nume, imagine şi e extrem de uşor de pe margine să stai să nu trebuiască să duci la îndeplinire absolut nimic, doar să vii din când cu câte o propunere mai şugubeaţă. La momentul în care vom rezolva problema câinilor din Galaţi cu siguranţă aceasă taxă va fi şi ea scoasă. Până la momentul acesta, atâta timp cât încă avem această problemă cu câinii fără stăpâni de pe raza municipiului Galaţi, avem această taxă în vederea ducerii la îndeplinire a obligaţiilor pe care le avem din acest punct de vedere. Nu cred că va putea fi scoasă, eu ştiu, dacă consilierii locali vor decide altceva.... dar dacă va fi scoasă această taxă, cu siguranţă sumele aferente acestei probleme vor trebui completate din bugetul local”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

Reamintim că, municipalitatea a extins campania de sterilizare la începutul acestui an şi pentru maidanezii fără stăpâni, dar se pare că tot nu are succes în a diminua numărul patrupedelor din oraş, deoarece conform declaraţiilor edilului, maxim 5 gălăţeni s-au arătat interesaţi de această campanie de sterilizare.
În aceste condiţii, rămâne de văzut la următoarea şedinţă de Consiliu Local dacă aleşii vor aproba eliminarea taxei de ecarisaj.


Articole înrudite