03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Carnea roşie, mai ales cea din mezeluri, consumată zilnic, creşte semnificativ riscul îmbolnăvirii de diabet de tip II, boală care înregistrează o răspândire tot mai amplă la nivel mondial, potrivit celui mai mare studiu realizat până acum privind această maladie. Potrivit cercetării publicate în American Journal of Clinical Nutrition, 100 de grame de carne roşie consumată zilnic creşte cu 19% riscul de declanşare a diabetului. În cazul consumului a doar 50 de grame de carne roşie provenind din mezeluri (crenvurşti, salamuri, cârnaţi, pastramă), riscul creşte cu 51%. Soluţia ar fi înlocuirea acestui aliment cu proteine din surse mai sănătoase, cum ar fi lactatele cu conţinut scăzut de grăsimi, nucile şi cerealele integrale.
Potrivit studiului, dacă o persoană care consumă zilnic minimum 100 de grame de carne roşie - vită, oaie, cal - ar înlocui acest aliment cu aceeaşi cantitate de proteine provenind din nuci, riscul de diabet ar scădea cu 17% iar dacă ar consuma cereale integrale, riscul ar scădea cu 23%.
Diabetul de tip II este asociat în special cu obezitatea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă.
Cercetarea a fost efectuată având ca subiecţi 37.083 de bărbaţi, monitorizaţi timp de 20 de ani, şi 79.570 de femei, monitorizate 28 de ani. La studiu au mai participat şi 87.504 asistente medicale, urmărite timp de 14 ani.


Articole înrudite