05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, regulile de dietă se schimbă sau devin mai stricte. Spre exemplu, unele vitamine, precum B 12, capătă o importanţă mai mare decât în prima tinereţe. Vitamina B 12 este necesară pentru sănătatea celulelor din sânge precum şi pentru îmbunătăţirea memoriei iar sursele cele mai bune din care o puteţi lua sunt carnea şi ouăle. În cazul persoanelor care nu sunt vegetariene, vitamina B 12 ajunge uşor în dietă, dar pentru ca organismul să o utilizeze trebuie să se separe de proteine. Acest fenomen se produce mai greu odată cu vârsta, din cauză că acizii din stomac se împuţinează. Începând cu vârsta de 50 de ani, consumaţi cereale fortifiate cu vitamina B12 şi suplimente care sunt uşor de absorbit de către organism. Presiunea sângelui tinde să crească o dată cu vârsta. Pentru a combate această problemă şi pentru a scădea riscul de atac vascular şi atac de cord, ar trebui să consumaţi mai puţină sare şi mai mult potasiu. Mai mult, numeroase medicamente pentru hipertensiune au efect diuretic şi scad atât nivelul de sare din sânge, cât şi pe cel de potasiu. "Organismul are nevoie de ambele substanţe, dar mai mult de potasiu decât de sodiu", afirmă Helen Rasmussen, dietetician la Human Nutrition Research Center on Aging din cadrul Tufts University, Boston. Consumaţi, aşadar banane, broccoli şi cartofi în coajă.
Piper în loc de sare
O altă măsură pe care e bine să o luaţi după vârsta de 30 de ani este diminuarea caloriilor. "Pe măsură ce îmbătrânim, rata metabolismului scade, iar numărul caloriilor înghiţite trebuie să se micşoreze şi el", spune Rasmussen. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, tind să facă mai puţină mişcare, iar caloriile în exces înseamnă mai multe kilograme. La rândul lor, acestea favorizează bolile de inimă, diabetul, osteoporoza şi osteoartrita. Tot odată cu vârsta, simţul gustului îşi pierde din intensitate şi s-ar putea să vreţi să compensaţi acest lucru punând mai multă sare în mâncare. Alegeţi condimente care nu conţin sare, precum piperul sau curry, şi îmbogăţiţi-vă meniul cu alimente pe care nu le-aţi mai încercat până acum. Şi senzaţia de sete poate fi diminuată pe măsură ce îmbătrâniţi, lucru cu atât mai periculos dacă luaţi şi medicamente care favorizează deshidratarea, precum antihistaminele sau cele pentru presiunea sângelui. Încercaţi să beţi cel puţin doi litri de lichide pe zi şi să limitaţi consumul de cofeină şi alcool, pentru că sunt diuretice.
Alimente bune pentru digestie
Pentru a vă proteja vederea, care scade o dată cu vârsta, mâncaţi cât de des puteţi spanac, broccoli, struguri şi portocale. Consumul de fructe bogate în fibre, precum prunele uscate sau nucile, îmbunătăţeşte tractul digestiv şi scade riscul de inflamaţii gastrointestinale. În plus, acestea pot scădea nivelul colesterolului. Uleiul de soia şi de canola ar trebui să intre, de asemenea, în dieta voastră, deoarece sunt surse bune de vitamina E şi K.
Nu staţi la masă cu persoane enervante
Starea de spirit negativă blochează digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie. "Evitaţi să vă aşezaţi la masă cu persoane triste, care nu vă sunt simpatice sau care comentează aspecte negative la adresă celorlalţi. De asemenea, nu este dorită prezenţa la masă a persoanelor nervoase, agitate, anxioase, iar noi înşine trebuie să ne alungăm gândurile anxioase", vă sfătuieşte Gheorghe Mencinicopschi în cartea "Revoluţie în bucătărie". După masă, faceţi mici plimbări.


Articole înrudite