14 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tir plin cu ţigări de contrabandă, depistat de poliţiştii de frontieră (VIDEO)
Tir plin cu ţigări de contrabandă, depistat de poliţiştii de frontieră (VIDEO)

Poliţiştii de frontieră din cadrul IGPF şi ITPF Iaşi, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, au destructurat un grup infracţional organizat specializat în introducerea şi distribuirea pe teritoriul României a unor însemnate cantităţi de ţigarete de provenienţă extracomunitară, cu eludarea formalităţilor vamale.
La data de 13.11.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru 24 de ore a unui inculpat cercetat pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă şi folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă.
În cauză s-a reţinut faptul că, în luna octombrie 2022, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat specializat în introducerea şi distribuirea pe teritoriul României a unor însemnate cantităţi de ţigarete de provenienţă extracomunitară, cu eludarea formalităţilor vamale impuse pentru indigenizarea acestora, cu eludarea plăţii taxelor vamale, a accizei şi a taxei pe valoare adăugată exigibile pentru astfel de bunuri.
În urma activităţilor de urmărire penală efectuate, la data de 12.11.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul I.G.P.F. au prins în flagrant pe raza judeţului Cluj un transport de 600.000 de pachete cu ţigarete (12 milioane de ţigarete), netimbrate. În urma verificării documentelor folosite pentru a justifica tranzitul de mărfuri, a rezultat că au fost folosite înscrisuri referitoare la ale bunuri decât cele transportate în realitate.
În cursul zilei de astăzi, va fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Iaşi cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a inculpatului reţinut în cauză.
Cercetările sunt continuate pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din frontieră din cadrul I.G.P.F. şi I.T.P.F. Iaşi.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

VEZI VIDEO, mai jos!


Articole înrudite