12 superbacterii împotriva cărora trebuie dezvoltate noi antibiotice

 
Luni, 06 Martie 2017 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noi antibiotice trebuie să fie dezvoltate de urgenţă pentru a combate 12 familii de bacterii, din cauza riscurilor pe care le reprezintă rezistenţa lor la tratamentele actuale, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), descriind aceşti agenţi patogeni ca fiind cel mai mare pericol pentru sănătatea umană, transmit AFP şi Reuters.
Agenţia ONU pentru sănătate a subliniat că multe dintre aceste bacterii au evoluat deja în superbacterii mortale, care sunt rezistente la multe antibiotice. "Această listă a fost stabilită pentru a încerca să ghideze şi să promoveze cercetarea şi dezvoltarea de noi antibiotice", explică OMS, care doreşte să oprească reapariţia unor boli infecţioase incurabile.
Riscul este considerat "critic" pentru trei familii de bacterii: Acinetobacter, Pseudomonas şi Enterobacteriaceae (între care E. coli), rezistente inclusiv la antibioticele cele mai recente şi care reprezintă cauza celor mai multe infecţii în spitale.
"Rezistenţa la antibiotice este în creştere rapidă şi ne epuizăm opţiunile terapeutice. În cazul în care ne bazăm pe ritmul pieţei, noile antibiotice de care avem cea mai urgentă nevoie nu vor fi dezvoltate în timp", a avertizat Marie-Paule Kieny, director general adjunct al OMS pentru sistemele de sănătate şi inovare.
OMS clasează şase familii de agenţi patogeni de "înaltă prioritate", între care Staphylococcus aureus, Salmonella şi Helicobacter pylori (bacterie responsabilă mai ales de ulcere gastrice), din cauza rezistenţei lor la mai multe tipuri de antibiotice.
Alte trei familii de bacterii sunt plasate în categoria de "prioritate medie": pneumococul, ceea ce poate duce la pneumonie şi meningită, Haemophilus influenzae, responsabilă de infecţii cum ar fi otitele, şi Shigella spp, care produce infecţii intestinale cum ar fi dizenteria.
În luna septembrie, un studiu britanic a declarat ca bacteriile rezistente ar putea "omorî până la 10 milioane de oameni pe an, până în 2050, la fel de mult ca şi cancerul''.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu