Planul Naţional de Diabet ar putea fi finanţat până în iarnă Recomandat

Miercuri, 19 Septembrie 2018 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, 17 septembrie 2018, că, până la finalul lunii septembrie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) trebuie să aprobe toate documentele normative secundare, pentru ca până în iarnă să fie finanţat Planul Naţional de Diabet, informează Mediafax.
„Sunt multe chestiuni pe care cei de la Casă şi Minister ar trebui să lupte la nivelul zonei lor, la nivelul Guvernului şi Ministerului de finanţe, pentru orice finanţare. Adică noi să şi stabilim şi cineva de acolo să reducă, mi se pare prea mult şi chiar sunt curios dacă până la final de septembrie, pentru ca aşa am pus HG-ul respectiv cu diabetul de tip 1 ca toate actele normative secundare la nivelul Casei să fie până la nivel de septembrie aprobate. Sunt nişte ordine a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care aveau un HG, o propunere de termen aşa pe termen lung. Şi am spus, nu, până la final de septembrie, trebuie aprobate ca să fie implementat acest program de iarnă”, a spus Teodorovici, într-o declaraţie de presă de la MFP.
Ministrul finanţelor a precizat că anumite persoane din cadrul Ministerului Sănătăţii şi CNAS au vrut să facă modificări în Planul Naţional de Diabet, în loc să „lupte pentru finanţare”.
„Am stabilit cu Sorina Pintea pentru Planul Naţional de Diabet nişte lucruri care trebuie făcute până la final de an, sau foarte repede. Cineva din Ministerul Sănătăţii sau de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi-a persmis să reducă din ceea ce noi am spus că ar trebui făcut pentru cei bolnavi de diabet. Adică avem 825.000 de români înregistraţi ca fiind cu diabet, din care dintre ei 3.500 de copii cu diabet tip 1 şi am spus un lucru foarte clar: să schimbăm mecanismul, să avem categoria între 0-26 de ani unde statul decontează cheltuielile necesare, peste 26 de ani să avem un nou sistem de co-plată, să avem toţi cei 3.500 de copii într-un termen cât mai scurt să fie monitorizaţi, fie că instalează partea de monitorizare a sistemelor de monitorizare, fie cel de injectare a insulinei, acea pompiţă, dar, clar, în mod special pentru copii să fie făcute aceste lucruri cât mai repede”, a precizat Eugen Teodorovici.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu