Riscul de deces prematur creşte cu 30% în cazul persoanelor singure

 
Miercuri, 29 Aprilie 2015 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Efectul singurătăţii asupra mortalităţii premature este major şi incontestabil, relevă un amplu studiu desfăşurat de cercetători americani, care a confirmat asocierea dintre izolare şi riscul de deces prematur, scrie passionsante.be.

Toate studiile ştiinţifice publicate pe această temă între 1980 şi 2014 au fost examinate de o echipă de cercetători americani care le-a reţinut pe cele mai pertinente, acestea vizând în total peste 3 milioane de oameni de pe tot globul. Singurătatea şi izolarea socială, stabilite obiectiv sau auto-declarate (sentiment subiectiv) au fost analizate pentru a determina impactul lor asupra mortalităţii premature.

S-a constatat un risc cu 30% mai mare, indiferent de sex sau perioada de observaţie. Impactul este determinat de starea iniţială de sănătate şi de vârstă, izolarea afectând în mod mai pronunţat, în termeni de moarte prematură, persoanele sub 65 de ani.

Autorii studiului arată că ”în mod global, influenţa singurătăţii, obiective sau subiective, asupra mortalităţii premature este comparabilă cu factorii cunoscuţi de deces prematur” (fumat, sedentarism, obezitate). S-au observat efecte fizice (îndeosebi cardiovasculare) şi psihologice (stres, anxietate, depresie), iar situaţiile de izolare necesită sprijin din partea apropiaţilor, dar şi ale colectivităţii pentru a-i face pe oameni să nu mai fie singuri. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu