22 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Amplu miting-marş ANTI-SĂRĂCIRE la Galaţi
Amplu miting-marş ANTI-SĂRĂCIRE la Galaţi

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa anunţă continuarea acţiunilor de protest.

"Sindicatele din Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa trag încă un semnal de alarmă privind creşterile aberante ale preţurilor la energia electrică şi gaze naturale, aşa cum a făcut-o încă de la prima tentativă de liberalizare mascată în domeniul energiei.
Am atras atenţia asupra consecinţelor dezastruase asupra cetăţenilor şi a economiei româneşti: o specula fără margini şi nesimţită a băieţilor deştepţi din energie asupra preţurilor, lângă ei fiind şi statul român, care a dus la o scumpire galopantă a tuturor produselor de consum, la creşterea accelerată a inflaţiei, la mărirea dobânzilor la împrumuturi, determinând o scădere drastică a nivelului de trai al populaţiei (şi aşa destul de precar), dar şi la închiderea multor capacităţi de producţie care vor lasă pe drumuri mii de salariaţi (vezi Slatina, Tulcea, Mureş, Hunedoara etc.).
Cartel Alfa, văzând proasta gestionare de către Guvern a politicii energetice, lipsa măsurilor concrete de stopare a creşterii preţurilor şi eliminarea speculei de pe piaţa energetică, a solicitat Prim Ministrului declanşarea Stării de Urgenţă în domeniul energetic şi convocarea CSAT, în care să se ia urgent decizii în baza propunerilor venite din cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNT-DS).
Constatăm cu regret că în loc să se aplece şi să rezolve aceste probleme care au bulversat viaţa românilor, reprezentanţii noştri, plătiţi cu mii şi zeci de mii de euro, rupţi complet de realitatea în care trăim, se întrec în a ne da sfaturi cum am putea supravieţui în aceste condiţii vitrege: să stingem lumina, să schimbăm becurile, să ne îmbrăcăm mai gros (dacă avem blugi e şi mai bine), să mai punem o pătură pe noi, să mai bem un ceai de tei când ne vin facturile", potrivit Confederaţiei.

! Astfel, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a decis declanşarea unor acţiuni de protest în săptămâna 17-21.10.2022, sub denumirea de „MARŞUL ANTI-SĂRĂCIRE” pentru a cere:
- Stoparea creşterii preţurilor;
- Creşterea salariilor şi pensiilor;
- Deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii Dialogului Social;
- Aplicarea integrală şi fără discriminare a Legii 153/2017 şi a Legii 195/2020.

Protestul va demara luni, 17.10.2022, sub formă a două caravane care vor porni simultan, una din Ardeal (Zalău) şi una din Moldova (Suceava) care vor protesta în localităţile de pe traseu şi care se vor întâlni joi, 20.10.2022, la Bucureşti la un amplu miting-marş în Piaţa Victoriei şi Piaţa Revoluţiei.

Programul mitingurilor este:

Caravana Moldova:
- Miting Bacău - 17 octombrie, ora 12.00;
- Miting Galaţi - 18 octombrie, ora 11.00;
- Miting Slobozia - 19 octombrie, ora 11.00.

Caravana Ardeal:
- Miting Zalău şi Deva - 17 octombrie;
- Miting Tg. Jiu şi Rm. Vâlcea - 18 octombrie;
- Miting Slatina - 19 octombrie.

Miting Bucureşti (20 octombrie):
- Ora 11.30 - Piaţa Victoriei;
- Ora 14.00 - Piaţa Revoluţiei.

Pichetare Administraţia Prezidenţială (21 octombrie):
 - Ora 11.00.

"Românii nu pot sta cu pasivitate aşteptând să treacă această criză! Gravitatea şi urgenţa situaţiei nu trebuiesc subestimate! Facem apel către toţi cetăţenii României, salariaţi, pensionari sau întreprinzători să se mobilizeze pentru a determina guvernanţii să ia măsuri urgente pentru combaterea crizei, până nu va fi prea târziu", spune Romică Gîrneaţă, preşedinte CNS Cartel Alfa Galaţi.


Articole înrudite