Iluminat public mai ieftin în municipiul Galaţi

Joi, 09 Februarie 2017 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Primăria municipiului Galaţi a achiziţionat o cantitate de 10.564 MWh (± 10%) energie electrică, în Ringul energiei electrice al Bursei Române de Mărfuri. La şedinţa de tranzacţionare din data de 7 februarie 2017, desfăşurată pe platforma electronică de tranzacţionare la Bursa Română de Mărfuri - Terminalul Galaţi, au participat 11 furnizori de energie electrică, datorită cărora licitaţia a fost strânsă, Primăria Galaţi obţinând un preţ de furnizare foarte bun pe unitate, adică 144,46 lei/MWh. Societăţile care au participat la licitaţie au fost ENEL ENERGIE SA, TINMAR ENERGY SA, E.ON ENERGIE ROMÂNIA SA, ELECTRICA FURNIZARE MUNTENIA NORD SA, MANSSON TRADING SRL, THREE WINGS SRL, NOVA POWER & GAS SRL, CEZ VANZARE SA, GETICA 95 COM SRL, ENERGY DISTRIBUTION SERVICES SRL şi INDUSTRIAL ENERGY SA. Preţul cel mai mic, de 144,46 lei/MWh, care nu include componenta de introducere a energiei electrice în reţeaua de transport şi toate taxele reglementate, nu include contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, TVA şi acciză, a fost oferit de E.ON ENERGIE ROMÂNIA SA
Energia electrică cumpărată va acoperi consumul cu iluminatul public din municipiul Galaţi, dar şi consumul unor obiective aparţinând municipalităţii.
Anul trecut, Primăria Galaţi a achiziţionat energie electrică numai pentru iluminatul public, tot prin Bursa Română de Mărfuri - Terminalul Galaţi, furnizorul fiind Electrica Furnizare SA prin SDEE Muntenia Nord, la un preţ de 144,95 lei/MWh, pentru o cantitate de circa 9.700 MWh. Decizia municipalităţii de a adăga şi alte obiective consumatoare de energie electrică pe lângă iluminatul public a determinat o creştere a cantităţii de energie achiziţionată, la un preţ mai mic.
Bursa Română de Mărfuri este singurul administrator al unei pieţe la disponibil, piaţă prin intermediul căreia, atât autorităţile contractante, cât şi celelalte entităţi locale şi regionale pot achiziţiona mărfuri cu un grad înalt de standardizare sau diverse categorii de materii prime. Piaţa la disponibil este organizată în baza Legii 357/2005 privind bursele de marfuri, lege care reglementează activitatea societăţilor comerciale pe această piaţă.
Achiziţia de materii prime cotate pe piaţa la disponibil se realizează prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru institutiile publice, potrivit prevederilor art. 104 (5) lit. c) din noua Lege 98/2016 privind achizitiile publice şi art. 117 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale.
Piaţa la disponibil este structurată pe ringuri de produse specializate, în cadrul cărora sunt definite activele suport: ringul energiei electrice, ringul produselor petroliere, ringul gazelor naturale, ringul legume fructe, ringul medicamente, ringul materialelor de construcţii etc.
În prezent, beneficiază de serviciile BRM prin intermediul Terminalului Galaţi: Tribunalul Vrancea, Curtea de Apel Galaţi, Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna” Galaţi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sf.Ioan” Galaţi, Unitatea Militară 02489 Galaţi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Galaţi, dar şi alte primării şi consilii judeţene etc.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu