26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
10.262 de gălăţence examinate pentru depistarea cancerului de col uterin
10.262 de gălăţence examinate pentru depistarea cancerului de col uterin

Aproape 10.000 de gălăţence au primit în ultimii patru ani vestea bună că nu snt bolnave, în timp ce alte 466 au fost avertizate că există riscul să aibă cancer de col uterin iar la 276 dintre ele posibilitatea era certitudine, aşa că au primit direct trimitere pentru a se continua investigaţiile la medicii specialişti. Investigaţiile care au dus la rezultatele de mai sus au fost făcute gratuit prin Programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin derulat din octombrie 2012 şi care urma să ţină doi ani. Nu se poate spune că programul a atins tot grupul ţintă, de vreme ce, din cele 95.436 femei din judeţul Galaţi eligibile pentru testare, deocamdată, până la finalul anului trecut, au solicitat investigaţia doar 16.947, iar din acestea au făcut efectiv recoltarea, examenul, 10.262.
152 de medici de familie au intrat în program, în situaţia în care în judeţul nostru numărul medicilor de familie trece de 200 iar spitalele sau maternităţile unde se putea face gratuit această investigaţie erau doar în Galaţi sau Tecuci, extrem de greu accesibile pentru femeile din restul judeţului. De fapt, dacă până în anul 2013 a crescut exploziv numărul femeilor testate, se observă că de la an la an acest număr scade, asta deşi se oferă gratuit o investigaţie care, făcută la un cabinet privat, costă câteva sute de lei.
„În cadrul Programului naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, în judeţul Galaţi au fost testate în anul 2012 un număr de 1.185 femei, luăm aici în calcul doar acelea pentru care s-au primit rezultate validate. În anul 2013 numărul femeilor testate în cadrul programului a urcat la 4.871 iar în 2014 au scăzut la 2.230 femei. În anul 2015 numărul femeilor testate în cadrul acestui program a fost de 1.121 iar în 2016 au fost testate 855 de femei. Grupa de vârstă la care s-au recoltat cele mai multe frotiuri cervicale, probe, este cea de la 45 la 49 de ani“, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Nu toate probele recoltate au fost şi corect analizate. 23 de probe au fost considerate a fi nesatisfăcătoare, indicator raportat de laboratoarele de citologie, impunându-se retestarea.


Articole înrudite