16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apă caldă la cişmeaua bisericii din Izvoarele
Apă caldă la cişmeaua bisericii din Izvoarele

Dacă se părea că lucrurile la Izvoarele s-au mai calmat şi că au trecut cutremurele, chiar dacă bubuieli mai sunt, nu e chiar aşa. De câteva zile, localnicii sunt speriaţi de apariţia unui alt fenomen cel puţin la fel de neobişnuit. Apă caldă curge intermitent din robinetul cişmelei aflată în faţa bisericii din Izvoarele, cişmea alimentată dintr-un puţ săpat la 42 de metri adâncime. Se pare că fenomenul a apărut după ultimele cutremure. „Curge apă caldă, nu fierbinte. Şi uneori are şi gust amar. Tocmai aici, în curtea bisericii. Ce nenorocire o mai fi şi asta, că noi ne-am săturat!? De bubuit din  pământ, tot bubuie, iar acum şi apa asta caldă... Nu e mereu aşa. Dimineaţa e mai caldă, de se abureşte sticla dacă eşti atent. Eu zic că lucru curat nu e. Tot de la cutremure, de la sonde o fi, zic eu”, spunea Ioana Mocanu.

Alt consătean a păţit-o şi el. „Acum cinci zile am luat apă într-un bidon din plastic transparent şi se aburise. Nu e normal aşa ceva, nu s-a întâmplat niciodată la noi în sat. De parcă nu se mai termină necazurile la noi. O fi semn, nu o fi semn rău, cum zic femeile, dar eu cred că asta tot de mâna omului e făcut, nu de la Dumnezeu. Sunt izvoare aici la noi, dar nu de alea calde, termale, da’ acum ce să zic? Dacă mai ţine şi la iarnă, o să avem apă caldă”, spunea, făcând haz de necaz, Ioan Petrea.

Vânzătoarea de la magazinul din sat a fost printre primele care a observat fenomenul. „Noi mereu luăm apă de acolo. Şi da, sunt zile în care e caldă. Niciodată nu s-a mai întâmplat asta. După cutremurele ăstea a început să apară apa caldă. E păcat, că de la fântâna bisericii bea toată lumea deoarece era printre puţinele care aveau apă bună”, a spus Ioana Dumitru.

Oamenii nu prea cred că i-a lovit norocul şi că la ei în sat ar fi apărut izvoare termale aşa cum au văzut ei în staţiuni. „Ei, de la ce e? E de la sonda asta care ne mânâncă vieţile. Şi aşa apa nu mai era bună de băut, acu mai e şi caldă... De bubuit, bubuie într-una din pământ, că şi azi la 11 a fost o bubuială puternică, de s-au zdruncinat pereţii. Asta e... Acu şi cu apa, o să ne cadă pielea de pe noi dacă o bem”, spunea şi Sultana Necula.

Oamenii au alertat autorităţile. „Avem vrei trei reclamaţii că aici la biserică curge apă caldă. E un fenomen neobişnuit, într-adevăr, că aşa ceva la noi nu a mai fost. O să anunţăm Prefectura şi Direcţia Sanitară să vină să vadă ce o fi, să se liniştească oamenii”, a spus Emil Dragomir, consilier local la primăria Slobozia Conachi, comună la care este arondat şi satul Izvoarele.

Direcţia de Sănătate Publică s-a autosesizat. „Vom trimite acolo o echipă. Să vedem ce rezultate vor fi după ce  se vor analiza probele pe care le vor lua”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.


Articole înrudite