26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorităţile gălăţene se declară mulţumite de deszăpezire
Autorităţile gălăţene se declară mulţumite de deszăpezire

În urma evaluării cu privire la modul de acţionare împotriva ninsorii abundente a comandamentului judeţean pentru situaţii de urgenţă, s-a ajuns la concluzia că gruparea s-a descurcat bine şi că membrii acesteia au colaborat şi au procedat lăudabil, cu toate că au fost mici sincope pe care le-au avut sub control. Aceste concluzii au fost prezentate luni dimineaţa, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Prefectură. Pentru a asigura o acţiune eficientă, au participat peste 150 de oameni de la ISU, 277 de la Poliţia Judeţeană, 65 de la Jandarmerie, 25 de la Poliţia de Frontieră, 50 de militari şi 11 persoane care au dorit să ajute. De asemenea, ajutorul a venit şi din partea a 43 de utilaje pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi a 36 pentru deszăpezirea celor judeţene.
"Principala preocupare a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă a fost să asigurăm oamenilor tot ceea ce este necesar astfel încât niciun cetăţean din judeţ să nu sufere. Cea mai grea situaţie am avut-o miercuri noaptea spre joi dimineaţă. După ce, cu eforturi deosebite, şi ale celor de la drumuri judeţene şi drumuri naţionale, miercuri dimineaţa nu mai aveam nicio localitate izolată, miercuri pe la prânz a început să viscolească din nou şi joi aveam 33 de localităţi izolate, 17 drumuri judeţene blocate, ca şi DN 24D", a spus prefectul Dorin Otrocol.
Conducerea Prefecturii a recunoscut că au fost unele sincope, erori, multe greşeli de comunicare, problemele cu utilajele şi cele 4 freze achiziţionate în 1973. Una dintre greşelile pe care le-a menţionat prefectul a fost faptul că nu a fost luată măsura evacuării cătunului de la Lupele. Cu toate acestea, sursa menţionată a afirmat că situaţia a fost sub control, că primarul şi viceprimarul au ţinut în permanenţă legătura cu oamenii de acolo, fiind trimisă de două ori pe zi o sanie cu cele necesare.

Drumurile judeţene, deszăpezite pe bani puţini

În ceea ce priveşte cheltuielile acţiunilor, nu a fost încă efectuată o evaluare, dar vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Hamza, a ţinut să sublinieze că deszăpezirea drumurilor judeţene a fost efectuată cu bani puţini: "În primul rând, trebuie să ştim că deszăpezirea drumurilor judeţene a făcut-o firma contractoare, Vega 93, şi merită să fie lăudată pentru că a lucrat nu numai pentru bani, dar şi din solidaritate pentru oameni. Contractul încheiat cu Vega are o valoare de 1,5 milioane cu tot cu TVA, pentru cele 6 luni de iarnă. Să nu se spună că cine ştie ce bani se cheltuiesc... sunt foarte puţini, în condiţiile în care o oră de freză costă în jur de 700 de lei. Într-adevăr, acolo unde nu s-a putut, pentru că într-o situaţie de asemenea anvergură nu poţi acţiona pe sute de kilometri, primarii, cu eforturi, cu utilaje proprii sau închiriate de la terţi au intrat pe anumite porţiuni pentru că acţionau şi în interesul celor care i-au ales. În ajutorul lor, am primit de la rezervele statului 10 tone de motorină şi 2 de bezină pe care am distribuit-o celor 62 de localităţi. Am mai fi vrut de la rezervele statului, dar nu s-a putut, dar CJ, în semn de solidaritate cu locuitorii judeţului, a mai distribuit suma de 2 miliarde de lei vechi UAT-urilor să-şi procure 500 litri de motorină pentru a acţiona în interiorul localităţilor cu utilaje proprii sau închiriate, pentru că nu pot fi folisite cantităţile de cobustibil de către societăţile care au contract de deszăpezire, aşa cum nici noi nu am dat către Vega niciun litru de motorină sau benzină".

156 de solicitări pe zi, la Ambulanţă

Mihai Polinschi, şeful Serviciului de Ambulanţă, a afirmat că anul acesta a fost unul deosebit de dificil faţă de cei anteriori. Comandamentul a lucrat în permanenţă "sub o presiune deosebită" şi s-a acţionat cu utilaje speciale, o şenilată şi două snowmobile. De asemenea, Serviciul a avut 1.561 de solicitări (dintre care 42 de gravide, 17 hipotermii, 3 decese posibile din cauza hipotermiei) în zece zile, dintre care 312 au fost din partea cetăţenilor din mediul rural.
Mulţumit de modul de acţionare s-a arătat şi preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, care a afirmat că Galaţiul s-a aflat, pentru câteva zile, în faţa scenariului "mission impossible". De asemenea, acesta a ţinut să menţioneze faptul că societatea Drumuri şi Poduri s-a aflat în "imposibilitatea fizică" de a acţiona, cu toate că ar fi trebuit să contribuie la deszăpezire. "O întreprindere aflată cumva indirect sub patronajul Consiliului Judeţean, creată între altele pentru a rezolva această problemă, s-a aflat în imposibilitatea fizică de a rezolva problema deszăpezirii. Această întreprindere, care atunci când era director Dorin Otrocol era prosperă şi aducea venituri, acum a devenit o întreprindere falimentară şi cred că trebuie bine săpat să vedem de ce a ajuns în această stare. Deja auditul nostru a găsit lucruri scandaloase acolo. Dacă nu ar fi fost Vega 93 şi domnul Otrocol, care a găsit soluţii, era o situaţie dezastroasă", a spus Nicolae Bacalbaşa.

În prezent, situaţia e sub control

În prezent, toate drumurile judeţene sunt practicabile în condiţii de iarnă, pe multe dintre ele se circulă pe un singur sens, însă cei de la Poliţie au creat alveole pentru a fi evitat ambuteiajul. Cu toate acestea, mulţi dintre şoferi au fost indisciplinaţi şi au primit ulterior sancţiuni. Singurul drum cu probleme este Băleni-Cudalbi, unde se acţionează din două direcţii cu freze şi cu încărcătoare.


Articole înrudite